Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα εξοφληθούν άμεσα τα χρέη του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Αύριο, Πέμπτη, ανοίγουν τα φαρμακεία, αλλά οι φαρμακοποιοί δεν θα δίνουν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του Οργανισμού.


Το πρωί, οι φαρμακοποιοί συναντήθηκαν με παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι οποίοι τους είπαν ότι «τα χρήματα δίδονται, όπου έχουν δρομολογηθεί, κατόπιν εντολών».

Πάντως, πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Μαϊου, να εκταμιευθούν 75 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, δρομολογούνται και οι επόμενες πληρωμές μέχρι τις 31 Μαϊου και τις 14 Ιουνίου, οπότε και θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των μηνών Μαρτίου και Απριλίου, αντίστοιχα.

Απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κ. Κων. Φρουζής, επανέλαβε σήμερα, με αφορμή το θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων, ότι «οι ασθενείς και η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα φάρμακα, τις θεραπείες και την περίθαλψη που δικαιούνται, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΦΕΕ προσπαθεί να διασφαλίσει και να ενισχύσει τις επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και να διατηρήσει τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες των στελεχών και επιστημόνων που απασχολούνται στον κλάδο. Ωστόσο, η άμεση επίλυση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ αλλά και των δημοσίων νοσοκομείων, καθώς και η εξομάλυνση της ροής των πληρωμών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και τους άλλους εταίρους του φαρμάκου, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση.

«Στη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο για τη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Φρουζής, «ο ΣΦΕΕ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την υπηρεσιακή Κυβέρνηση, στηρίζοντας το έργο της προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκου.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν σε κάποια ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα σχετικά με σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το Ευρώ, δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας που βλάπτει τη χώρα μας και την οικονομία της και σαφώς δεν βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων του ΣΦΕΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...