Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται στη μολυσμένη ατμόσφαιρα στο κέντρο μιας πόλης, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί με τάση για παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη για πρώτη φορά συνδέει άμεσα την ατμοσφαιρική ρύπανση με την παιδική παχυσαρκία.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κολούμπια, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Άντριου Ραντλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας «American Journal of Epidemiology», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», έκαναν τη μελέτη τους στην πόλη της Νέας Υόρκης, παίρνοντας αφορμή από τις στατιστικές που δείχνουν ότι το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών είναι μεγαλύτερο στις φτωχές γειτονιές των μεγάλων πόλεων (25% έναντι 17% του εθνικού μέσου όρου στις ΗΠΑ).Η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης θεωρούνται βασικοί παράγοντες για την παχυσαρκία, η οποία αποτελεί μία πολυπαραγοντική διαταραχή. Όμως, η νέα μελέτη αναδεικνύει ένα ακόμα παραμελημένο παράγοντα, τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από χημικές ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίοι εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και της βενζίνης, αλλά ακόμα και από τον καπνό των τσιγάρων.
Οι ερευνητές μελέτησαν εκατοντάδες εγκύους γυναίκες, ηλικίας 18 έως 35 ετών, και διαπίστωσαν ότι όσες έμεναν σε φτωχικές γειτονιές του κέντρου της πόλης (όπως το Βόρειο Μανχάταν και το Νότιο Μπρονξ) και άρα ήσαν περισσότερο εκτεθειμένες στη μόλυνση του αέρα, είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα (1,79 φορές) να έχουν παχύσαρκο παιδί έως την ηλικία των πέντε ετών και υπερδιπλάσια πιθανότητα (2,26 φορές) να έχουν παχύσαρκο παιδί έως την ηλικία των επτά ετών.
Όπως είπε ο καθηγητής Ραντλ, «για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν υγιεινά φαγητά, ούτε έχουν τον χρόνο να ασκηθούν, η προγεννητική έκθεση (της μητέρας και του εμβρύου) στην μόλυνση του αέρα μπορεί να αποτελέσει τον παράγοντα που θα γείρει τη ζυγαριά και θα κάνει το παιδί πιο ευάλωτο στην παχυσαρκία».
Μία προηγούμενη έρευνα από ερευνητές του πανεπιστημίου Κολούμπια είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έκθεση των εγκύων σε αέρα μολυσμένο με πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το δείκτη νοημοσύνης (IQ) του παιδιού και, ακόμα, αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση άγχους, κατάθλιψης και ελλειμματικής προσοχής στα μικρά παιδιά. Επίσης, οι ίδιες ρυπογόνες χημικές ουσίες διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Γι' αυτό τον λόγο, όπως τόνισαν οι ερευνητές, είναι σημαντικό να ληφθούν μέτρα, ώστε στο κέντρο των πόλεων να κυκλοφορούν οχήματα που ρυπαίνουν όσο το δυνατό λιγότερο.
Ο κίνδυνος από τα αερομεταφερόμενα σωματίδια
Εξάλλου, μια νέα έρευνα από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ιτάι Κλουγκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS ONE», διαπίστωσε ότι η μακρόχρονη έκθεση σε μολυσμένο αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για εισαγωγή των ενηλίκων στο νοσοκομείο λόγω πνευμονικών και καρδιολογικών προβλημάτων, εγκεφαλικού ή διαβήτη.Τα προβλήματα υγείας προκαλούνται από τη χρόνια απορρόφηση των ρυπογόνων σωματιδίων του αέρα, τα οποία είναι μικρότερα σε πλάτος από μία ανθρώπινη τρίχα. Τέτοια σωματίδια εκλύονται στην ατμόσφαιρα, ιδίως των μεγάλων πόλεων, από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, τις ξυλόσομπες και γενικά την καύση ξύλων, καθώς και από ορισμένες βιομηχανίες. Τα σωματίδια εισχωρούν στους πνεύμονες προκαλώντας φλεγμονή εκεί, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος.
Σ' αυτήν τη δεύτερη έρευνα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Πέτρος Κουτράκης, ο οποίος αποφοίτησε το 1980 από το πανεπιστήμιο Πατρών, πήρε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο του Παρισιού και σήμερα θεωρείται από τους σημαντικότερους επιστήμονες στις ΗΠΑ για θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!