Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Συνελήφθη για χρέη προς το ΙΚΑ o Aλ. Kουτσοκώστας της Αlex Pack.

Aπό το 2008 η επιχείρηση είχε αρχίσει να είναι ασυνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της, τόσο προς τους προμηθευτές της όσο και προς τους εργαζομένους ενώ η γκάμα των εμπορευμάτων διαρκώς περιοριζόταν. Στη φωτογραφία το κατάστημα της εταιρείας στα Τρίκαλα που έκλεισε
Συνελήφθη για χρέη προς το ΙΚΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αlex Pack Aλ. Kουτσοκώστα. H σύλληψη έγινε στην Παλλήνη για χρέη ύψους 1.229.881,64.

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα της αλυσίδας Alex Pak και ήδη από τα 33 που ήταν πανελλαδικά την περίοδο άνθησης της εταιρείας, τώρα έχουν μείνει μόνο τρία: το κεντρικό στην Παλλήνη, στου Ρέντη και στη Λεωφόρο Αθηνών. 
Μάλιστα, όπως αναφέρουν συνδικαλιστικές πηγές, η γκάμα των εμπορευμάτων έχει περιοριστεί δραστικά καθώς δεν είναι λίγοι οι προμηθευτές που τα έχουν αποσύρει από τους χώρους της εταιρείας ύστερα από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων. 
Οσον αφορά τους εργαζομένους, προσπαθούν και αυτοί μέσω ασφαλιστικών μέτρων να σώσουν ό,τι σώζεται από τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η επιχείρηση.
Από τους περίπου 800 εργαζομένους που απασχολούνταν στην εταιρεία πριν από μερικά χρόνια, σήμερα στα τρία καταστήματα έχουν απομείνει λιγότεροι από 100. 
Η τύχη της αλυσίδας που δραστηριοποιείται σε ευρύ φάσμα λιανικών πωλήσεων (από έπιπλα γραφείου μέχρι και εργαλεία) θα κριθεί στα μέσα Απριλίου όταν εξεταστούν από το Πρωτοδικείο Αθηνών οι δύο αιτήσεις, για την ένταξη στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα καθώς και για την πτώχευση.
Τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας σίγουρα συνδέονται με την ύφεση στην ελληνική αγορά και είχαν εμφανιστεί ήδη από το 2008. Σχεδόν από τότε η επιχείρηση άρχισε σταδιακά να είναι ασυνεπής ως προς τις υποχρεώσεις της, τόσο προς τους προμηθευτές της όσο και προς τους εργαζομένους. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη προσφυγή της εταιρείας στις διατάξεις του άρθρου 99 είχε γίνει το 2011, δεδομένου ότι όλα τα μέτρα που είχε λάβει η διοίκηση - συγκεκριμένα η αναδιάρθρωση του δικτύου των καταστημάτων της, εκ περιτροπής εργασία αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. 
Η κατάσταση χειροτέρεψε τον περασμένο χρόνο και η εταιρεία επέβαλε μονομερώς στους εργαζομένους την εκ περιτροπής απασχόληση δύο - τριών ημερών ανά εβδομάδα, αναγκάζοντας ουσιαστικά σε αποχώρηση τους 733 εξ αυτών σε όλη την Ελλάδα.
Την περίοδο των παχιών αγελάδων, από το 2006 έως το 2008, η Alex Pak έφθασε να έχει κοντά στα 80 εκατ. ευρώ συνολικό τζίρο. Η εταιρεία διατηρεί την επωνυμία Alex Pak ΑΒΕΕ από το 1988, ενώ οι δραστηριότητές της ξεκίνησαν ουσιαστικά με την ίδρυσή της το 1974.
Τελευταία οικονομικά στοιχεία για την εταιρεία δημοσιεύθηκαν για τη χρήση του 2010, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 47,89 εκατ. ευρώ από 67,6 εκατ. το 2009, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους είχαν φθάσει τα 9 εκατ. ευρώ από 5,5 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο έτος. Η τελευταία κερδοφόρος χρήση για την εταιρεία ήταν το 2007, οπότε τα καθαρά αποτελέσματα είχαν φθάσει τα 589.000 ευρώ. 
Προκειμένου να ανατρέψει τη δυσμενή πορεία των τελευταίων ετών η διοίκηση του Αλ. Κουτσοκώστα προχώρησε κατά τη δεκαετία του 2000 σε συνεχείς αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες δεν είχαν αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...