Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Προνόμια τέλος - Αποδεσμεύτηκαν 460 αστυνομικοί από πρώην υπουργούς και επιχειρηματίες

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας υποστήριξε σε έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή πως από τον Αύγουστο του 2012 αποδεσμεύτηκαν 460 αστυνομικοί από την προστασία προσώπων. Παράλληλα ο κ. Δένδιας ενημερώνει πως εκκρεμούν προς εξέταση από τις αρμόδιες επιτροπές και άλλες περιπτώσεις αποδέσμευσης αστυνομικών, που έχουν διατεθεί για την προσωπική ασφάλεια πολιτικών και λοιπών προσώπων.

Το θέμα ήρθε στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Αρτέμη Ματθαιόπουλου, για τα «προνόμια σε επίπεδο φύλαξης και μετακινήσεων που απολαμβάνει από το ελληνικό κράτος», ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος διαθέτει τέσσερις αποσπασμένους αστυνομικούς για τη φύλαξή του και όλα τα έξοδα των μετακινήσεών του από την οικία του στο Λαγονήσι μέχρι το κέντρο των Αθηνών και αντίστροφα καλύπτονται από το ελληνικό Δημόσιο.

Στην απάντηση του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως ο αριθμός των διατιθέμενων αστυνομικών σε πρόσωπα (πρώην υπουργούς, δημοσιογράφους κλπ) μεταβάλλεται διαρκώς, ανάλογα με τις κάθε φορά διαμορφούμενες συνθήκες ασφαλείας και σύμφωνα με την αξιολόγηση των αρμοδίων υπηρεσιών μας. Παράλληλα διευκρίνισε πως τα στοιχεία αυτά, καθώς και τα περαιτέρω στοιχεία που αφορούν στην προστασία προσώπων, δεν είναι ανακοινώσιμα για λόγους ασφαλείας.

Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στη διάθεση αστυνομικού προσωπικού για την προστασία- ασφάλεια πολιτικών και λοιπών προσώπων, διευκρινίζει ότι αυτή γίνεται μετά από απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ και ύστερα από γνωμοδότηση των αρμοδίων Επιτροπών των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

«Ο αριθμός των αστυνομικών που διατίθενται για το σκοπό αυτό αυξομειώνεται συνεχώς, λόγω των απαιτήσεων για προστασία προσώπων που ανακύπτουν, κυρίως σε δικαστές, οι οποίοι εκδικάζουν ειδικές υποθέσεις, σε διπλωματικές αποστολές κλπ» αναφέρει ο κ. Δένδιας.

Προσθέτει μάλιστα πως «οι επιτροπές εξετάζουν τα αιτήματα λήψης μέτρων προστασίας ευπαθών στόχων και καταρτίζουν έκθεση εκτίμησης κινδύνου για καθένα από αυτά, εφόσον συντρέχουν οι προς τούτο ιδιαίτεροι λόγοι ασφάλειας βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων του ΠΔ 141/1991. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται η υπηρεσία, από την οποία διατίθεται το προσωπικό για την προστατευτική φύλαξη των εν λόγω στόχων. Διευκρινίζεται δε, ότι δεν επιτρέπεται η διάθεση συνοδευτικών οχημάτων σε ιδιώτες».

H προστασία αυτή παρέχεται για το απαραίτητο χρονικό διάστημα, με την πάροδο του οποίου επανεξετάζεται, από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, η συνέχιση ή η διακοπή τής προστασίας, ανάλογα με την εσωτερική και διεθνή επικαιρότητα, τις πληροφορίες- εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας ή εάν οι λόγοι οι οποίοι επέβαλαν την προστασία αυτή, προσθέτει ο υπουργός.

Οι συγκεκριμένες Επιτροπές συνεδριάζουν ανά εξάμηνο, προκειμένου να επανεξετάσουν την αναγκαιότητα διατήρησης, ενίσχυσης ή μείωσης των μέτρων προστασίας ευπαθών στόχων που έχουν ήδη ληφθεί, χωρίς αυτά να υπολείπονται ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Ειδικώς τα μέτρα προστασίας ιδιωτών, επανεξετάζονται ανά τρίμηνο.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...