Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 3,7 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει για ένα σάιτ η Αρχιεπισκοπή Αθηνών!!!

«Από την 1.1.2010 μέχρι τις 25.3.2011 η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει διαθέσει 1.260.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος συσσιτίων για τους άπορους και άστεγους συνανθρώπους μας. Από 1.3.2009 μέχρι 30.9.2010 διέθεσε για τον ίδιο σκοπό 540.000 ευρώ», γράφει στην ιστοσελίδα της -λίγο πριν το «ενισχύσατε την προσπάθειά μας»- η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, καλώντας τους πολίτες να συμβάλουν στο φιλανθρωπικό της έργο.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Άλλωστε σε δύσκολους καιρούς, όπως αυτοί που ζούμε, η εκκλησία έχει πολλάκις αποδείξει πως βρίσκεται όσο πιο κοντά μπορεί στους αναξιοπαθούντες και ανήμπορους συνανθρώπους μας. Όσο απίστευτο και αν φαντάζει, όμως, σε μια Ελλάδα όπου παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία και στους φούρνους πωλείται χθεσινό ψωμί στη μισή τιμή, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών αποφάσισε να χρησιμοποιήσει από τα κονδύλια της ΕΕ το ποσό-μαμούθ των 3.370.000 ευρώ, τριπλάσιο από αυτό που κόστισε η σίτιση των απόρων για 15 ολόκληρους μήνες, προκειμένου να μπει δυναμικά στην… ψηφιακή εποχή. Να σημειωθεί πως η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για ένα άλλο πρόγραμμα, αυτό της «εφαρμογής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε κύριους τομείς εκκλησιαστικής διοίκησης», επιχορηγήθηκε με το ποσό των 11,063,224.95 ευρώ, ενώ για το έργο «ανάδειξη της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομίας και ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού», που αφορά τη διαφύλαξη και ανάδειξη του θρησκευτικού πολιτιστικού αποθέματος, των παραδόσεων θρησκευτικού-λατρευτικού χαρακτήρα, αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού και ανθρωπιστικού έργου της Εκκλησίας, μέσω εστιασμένων ενεργειών, αξιοποίησης του διαθέσιμου πολιτιστικού αποθέματος και ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού, έλαβε το ποσό των 3,664,275.71 ευρώ.


Η απόφαση

Με την υπ’ αριθμ. 151.359/ΨΣ6474-Α2 απόφαση, με ημερομηνία 29 Μαρτίου, ανακοινώνεται η δημιουργία «Ηλεκτρονικής πλατφόρμας οργάνωσης του εθελοντισμού και συντονισμού του προνομιακού έργου της Εκκλησίας» μέσω ΕΣΠΑ. Το κόστος κυριολεκτικά ζαλίζει: 3,737,529.73 ευρώ ακριβώς. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, πρόκειται για μια εφαρμογή που θα διαχειρίζεται το σύνολο της πληροφορίας που σχετίζεται, αφενός, με τους παρόχους/προσφέροντες (φορείς, οργανισμοί, ιδιωτικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) και, αφετέρου, με τους αποδέκτες του προνοιακού έργου (συνάνθρωποί μας που εντάσσονται στα πλέον αδύναμα τμήματα του πληθυσμού), παρέχοντας κατάλληλα εργαλεία και μέσα συντονισμού και ενίσχυσης της αποδοτικότητας του προνοιακού έργου της Εκκλησίας. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθεί πρότυπο τηλεματικό κέντρο, το οποίο θα αποτελεί δίαυλο συγκέντρωσης και αναδιανομής της πληροφόρησης που συνδέεται με την παροχή των προνοιακών υπηρεσιών. Σύμφωνα με την αναλυτική περιγραφή, το «πρότυπο τηλεματικό κέντρο» θα κοστίσει 594.327,64 ευρώ, ενώ στα υπόλοιπα υποέργα η «ψηφιακή πλατφόρμα οργάνωσης» έχει προϋπολογισμό 2.680.380,09 ευρώ, το «επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας εφαρμογών και συστημάτων» έχει προϋπολογιστεί στις 271.092 ευρώ, ενώ έχουν προβλεφθεί και 72.570 ευρώ για «ενέργειες δημοσιότητας» και 119.160 ευρώ για «δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην πράξη με ίδια μέσα» (!) Εντύπωση βέβαια προκαλεί και η περιγραφή της αναγκαιότητας του έργου από την ίδια την Αρχιεπισκοπή, σύμφωνα με την οποία «η μετουσίωση της εθελοντικής προσφοράς σε προνοιακό έργο» καθορίζεται ως «βασική λειτουργία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των λοιπών φορέων που συνθέτουν την Εκκλησία της Ελλάδος».


Ο συντονισμός

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης 31 για την ψηφιακή σύγκλιση, ενώ στο σκεπτικό της ένταξης γίνεται λόγος για τις προκλήσεις που τίθενται «κατά την υλοποίηση ενός τόσο πολύπλοκου αλλά ευαίσθητου έργου». Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η συγκεκριμένη πράξη αποσκοπεί στην υλοποίηση μιας «καινοτομικής εφαρμογής διαχείρισης και συντονισμού του έργου της Εκκλησίας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την ενίσχυση της αποδοτικότητας του προνοιακού έργου της Εκκλησίας». Σαφώς και στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας για την αναπτυξιακή πορεία, το θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθεί, καθώς τα παραδείγματα του παρελθόντος είναι πολλά, απτά και παραμένουν προς αποφυγή. Τα ερωτήματα βέβαια που προκύπτουν για τον τρόπο επιλογής των έργων είναι πολλά, με κυριότερο ίσως το αν αυτά τα χρήματα που κατευθύνονται προς την ψηφιοποίηση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για «απτό» προνοιακό έργο με τελικούς αποδέκτες τους συνανθρώπους μας, ή αν το συγκεκριμένο φιλόδοξο σχέδιο θα μπορούσε να οδηγήσει παράλληλα και στη δημιουργία νέων θέσεις εργασίας. Αναπάντητο παράλληλα παραμένει το εάν η απορρόφηση αυτών των κονδυλίων σημαίνει αυτόματα και αποδέσμευση άλλων πόρων, που μέχρι σήμερα κατευθύνονταν προς «ψηφιακούς σκοπούς» και πλέον είναι ελεύθεροι προς διάθεση για τη μεγιστοποίηση του φιλανθρωπικού έργου.



Της Ανδριάνας Ζαρακέλη/ tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...