Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Οργισμένη η Αριστερά για τη Χαλυβουργία- "Τώρα δεν κλείνει το εργοστάσιο", λέει η εταιρεία

Η αντιμετώπιση των απεργών στην Ελληνική Χαλυβουργία δείχνει να αποτελεί το πρώτο «crash test» της νέας κυβέρνησης, αλλά και να προοιωνίζεται ανάλογα δυναμικά, κατασταλτικά μέσα, που είχαν σχεδόν... ξεχαστεί από τα χρόνια της πρώιμης μεταπολιτευτικής περιόδου.

Ταυτοχρόνως αναδεικνύεται σε κεντρικό πολιτικό θέμα η επέμβαση την οποία έκανε η αστυνομία, ώστε να «σπάσει το μπλόκο» των απεργών και να εισέλθουν στο εργοστάσιο όσοι επιθυμούσαν να εργαστούν. Η αστυνομική επέμβαση έγινε λίγες ημέρες έπειτα από την έκδοση της δικαστικής απόφασης που κήρυξε παράνομη την απεργία.

Εταιρεία: Δεν κλείνει το εργοστάσιο

Εννέα προσαγωγές έγιναν από την αστυνομία, η οποία ανακοίνωσε ότι ότι η επέμβασή της έγινε με εντολή εισαγγελέα, έπειτα από προσφυγή εργαζομένων της εταιρείας που ζητούσαν κρατική παρέμβαση, για να μπορέσουν να μπουν στο εργοστάσιο.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης διοργανώνει απόψε Παρασκευή, στις 5.30 μμ, το Συνδικάτο των χαλυβουργών, στον κόμβο του Ασπροπύργου.

Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι ανακαλεί την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου.

Με κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασαν την αστυνομική επέμβαση τα κόμματα της Αριστεράς και η «Χρυσή Αυγή». Στον αντίποδα, δια στόματος Θανάση Πλεύρη, η Νέα Δημοκρατία υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής επιλογής.

Πλεύρης: «Οι εξωεργαζόμενοι του ΠΑΜΕ έδερναν»

Μιλώντας στη ΝΕΤ, το στέλεχος της Ν Δ είπε ότι σε μια βιομηχανία που είχε 340 εργαζομένους εμφανίστηκαν 500 άτομα, «εξωεργαζόμενοι» -όπως τους χαρακτήρισε- που έστελνε το ΠΑΜΕ για να κρατήσει κλειστή τη Χαλυβουργία.
«Με τσαμπουκά και ξύλο σε όποιον έχει αντίθετη άποψη» το ΠΑΜΕ κρατούσε κλειστή τη Χαλυβουργία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Βίαιη καταστολή, την ώρα που εξελισσόταν πρωτοβουλία»

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει:
«Είναι σαφές ότι η μνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη επιλέγει το δρόμο της βίας και του αυταρχισμού για να καταστείλει τους εργατικούς αγώνες, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία τι την περιμένει όταν διεκδικεί και αγωνίζεται. Άλλωστε η σημερινή βίαιη επίθεση και εισβολή, τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη πρωτοβουλία για τριμερή συνάντηση ανάμεσα στο υπουργείο, τους εργαζόμενους και την εργοδοσία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την «άμεση απόσυρση των δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς και την απελευθέρωση των συλληφθέντων απεργών» και καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης.

ΔΗΜΑΡ: "Πρέπει να υπάρξει λύση"


Οι εξελίξεις στο εργοστάσιο της Χαλυβουργίας αποκτούν δραματικό χαρακτήρα. Το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, οφείλει να συμβάλει αποφασιστικά  ώστε να υπάρξει άμεση λύση, το εργοστάσιο να επαναλειτουργήσει και οι εργαζόμενοι να μην βρίσκονται σε εσωτερική αντιπαράθεση. Η όξυνση της κατάστασης, η οποία τροφοδοτείται με την παρουσία των ΜΑΤ, συνιστά  μια αρνητική εικόνα σε περίοδο που τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεννοήσεις. Πρέπει να υπάρξει λύση.



ΚΚΕ: «Προστατεύουν το μηχανισμό του εργοδότη»

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση «ως τη βασική υπεύθυνη για την εισβολή των ΜΑΤ στη Χαλυβουργία Ελλάδος, μετά από εισαγγελική εντολή». Καταγγέλλει επίσης «τη χρήση χημικών, τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις απεργών, προκειμένου να προστατευτεί ο απεργοσπαστικός μηχανισμός του Μάνεση».
Στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει πως το «χτύπημα επιχειρήθηκε με γκανγκστερικό τρόπο», καθώς και ότι «δεν στοχεύει μόνο τους αγωνιστές χαλυβουργούς που απεργούν επί εννέα μήνες για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι, για να περάσει ο οδοστρωτήρας της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».
Τέλος, το ΚΚΕ καλεί «σε ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των χαλυβουργών» και υπογραμμίζει ότι «η τρομοκρατία κατά του λαού μας δεν πρέπει να περάσει».

Χρυσή Αυγή: «Δίκαια τα αιτήματα -κανείς δεν τους καπελώνει»

Σε ανακοίνωσή της η «Χρυσή Αυγή» αναγνωρίζει «τα δίκαια αιτήματα των απεργών και των απολυμένων της Χαλυβουργίας Ελλάδος, καλεί την εργοδοσία να επιλύσει τα προβλήματα των εργαζομένων και την κυβέρνηση να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε το εργοστάσιο να ξεκινήσει πάλι να λειτουργεί και να παράγει».
 Η «ΧΑ» καταλήγει: «Οι έλληνες εργάτες δεν καπελώνονται από κανένα κομματικό χώρο. Η λήψη οποιουδήποτε κατασταλτικού μέτρου εναντίον τους είναι απαράδεκτη και ηόποια εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση θα βαραίνει τη μνημονιακήσυγκυβέρνηση».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...