Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο θα κρίνει το νικητή της Κυριακής

Κανείς δεν περίμενε στις εκλογές της 6ης Μαΐου ότι στην Αττική θα κατέρρεε ο δικομματισμός (22,1% αθροιστικά) και θα αναδεικνυόταν πρώτη δύναμη ο ΣΥΡΙΖΑ (21%). Τα δυο παραδοσιακά κόμματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είχαν λάβει τα προειδοποιητικά μηνύματα από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010 όταν και τα δυο μαζί έλαβαν μόλις 44,5%. Συνηθισμένα να λαμβάνουν ποσοστά άνω του 80% στο Λεκανοπέδιο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αιφνιδιάστηκαν από την απότομη κατάρρευση της επιρροής τους αφού και τα δύο μαζί έλαβαν ποσοστό όσο περίπου ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του !
Το «μάθημα» που πήρε ο δικομματισμός στις 5 εκλογικές περιφέρειες (Α' και Β' Αθηνας, Α' και Β" Πειραιά και Περιφέρεια Αττικής) του Λεκανοπεδίου αποκάλυψε, για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση, μια άνευ προηγουμένου μετακίνηση «παραδοσιακών» ψηφοφόρων προς τα μικρότερα «αντιμνημονιακά» κόμματα:
  • Κατακερματίστηκε η Δεξιά Πολυκατοικία
  • Κατέρρευσε η πολιτική επιρροή του ΠΑΣΟΚ (8,9%)
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε άνετη υπεροχή που θύμιζε το ΠΑΣΟΚ του '90 (21%)
  • Το ΚΚΕ μείωσε θεαματικά την εκλογική του δύναμη (9,4%)
  • Η Χρυσή Αυγή έβαλε πόδι στο Λεκανοπέδιο με εντυπωσιακό ποσοστό (7,9% )
Ετσι, όλες οι προσπάθειες των κομματικών επιτελείων επικεντρώνονται τώρα στο Λεκανοπέδιο καθώς τα 2 εκατομμύρια των ψηφοφόρων της Αττικής θα κρίνουν και πάλι τον νικητή.
Ενόψει των εκλογών που θα γίνουν σε δυο ημέρες επιστρατεύτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. όλα τα παραδοσιακά εργαλεία για την αύξηση της επιρροής τους.
Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σάρωσαν με περιοδείες τους την Αττική, πολλαπλασίασαν τις συναντήσεις με ειδικές κοινωνικές ομάδες και έκαναν ομιλίες σε πλατείες και κλειστές αίθουσες.
Το στοίχημα που μπαίνει τώρα για τη ΝΔ είναι αν θα αποδώσει η ανασύσταση της Κεντροδεξιάς που επιχείρησε ο Αντώνης Σαμαράς με την προσχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη και στελεχών από τα άλλα συγγενή κόμματα.
Ενώ το στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ είναι να συγκρατήσει τις δυνάμεις του στο ποσοστό της 6ης Μαΐου αφού μια περαιτέρω υποχώρηση στο Λεκανοπέδιο θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για την πορεία του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο υπήρξε ο κύριος υποδοχέας των διαρροών του ΠΑΣΟΚ. Μεγαλύτερη επιτυχία εμφάνισε στις λαϊκές συνοικίες (Νίκαια και Κορυδαλλός 24,6%) και μικρότερη στα Βόρεια πλούσια προάστια (Φιλοθέη-Ψυχικό 11,7%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...