Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Φόροι με... δόσεις – Προκαταβολή το 25% και αποπληρωμή σε βάθος διετίας

Μέχρι τώρα ξέραμε για δάνεια με δόσεις, αλλά δεν αποκλείεται να καταλήξουμε τελικά και σε φόρους με δόσεις, αν λάβει κανείς υπόψιν τα σημεία της προγραμματικής σύγκλισης της κυβέρνησης καθώς και τη πραγματικά τολμηρή σχετική πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εφοριακών.

Πριν φτάσει, λοιπόν, στη Βουλή το κείμενο της κυβέρνησης, με οποίο προτείνεται μεταξύ άλλων η πληρωμή μόνο του 25% των φορολογικών οφειλών για φέτος και αποπληρωμή του υπολοίπου σε βάθος διετίας, οι εφοριακοί προτείνουν τη θεσμοθέτηση πλαφόν μηνιαίας πληρωμής φόρων, με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος, αφού αφαιρεθεί η δαπάνη για ενοίκιο ή για δόση στεγαστικού δανείου.

Ειδικά για τα πολύ χαμηλά καθαρά εισοδήματα των 650 ευρώ, οι εφοριακοί προτείνουν «πάγωμα» των πληρωμών φόρου, ενώ για εισοδήματα από 651 έως 2.000 προτείνουν πληρωμή σε ποσοστό από 10% έως 20%, στη λογική ότι είναι καλύτερο να εισπράττεις έστω λίγα παρά καθόλου.

Ανάλογη πρόταση υπάρχει και για τις επιχειρήσεις που οφείλουν στο Δημόσιο, που τους οφείλει το Δημόσιο αλλά και έχουν οφειλές μεταξύ τους. Η πρόταση συνίσταται στη «κυκλοφορία» αυτών των χρεών. Ειδικότερα:

1. Κάθε επιχείρηση (μετά από αίτημά της) λαμβάνει ειδική (ηλεκτρονική) βεβαίωση, που περιγράφει το ποσό που της οφείλει το Δημόσιο ή γενικά φορέας του (Αυτοδιοίκηση κλπ).

2. Η βεβαίωση κοινοποιείται σε συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία ανοίγει σχετικό λογαριασμό, στο όνομα της επιχείρησης.

3. Η επιχείρηση μπορεί να αποπληρώσει (με ειδική τραπεζική εντολή) χρέη της προς άλλες επιχειρήσεις, ή το Δημόσιο ή φορέα του (Δήμος, ΙΚΑ, ΔΕΗ κλπ) ή φυσικά πρόσωπα, (εφ΄ όσον στην πληρωμή αυτή συμφωνεί ο αποδέκτης).

4. Η επιχείρηση που λαμβάνει (από την άλλη) την τραπεζική εντολή, την μεταβιβάζει σε άλλες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, για αποπληρωμή αποκλειστικά υποχρεώσεων (χρεών) προς το Δημόσιο, με συγκεκριμένη διάρκεια ισχύος (π.χ. 10 ημέρες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...