Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Συνελήφθησαν τρία μέλη διεθνούς κυκλώματος όπλων σε Αθήνα, Ζάκυνθο και Κρήτη

Τρία άτομα, μέλη διεθνούς κυκλώματος παράνομης διακίνησης και εισαγωγής οπλισμού στη χώρα μας, συνελήφθησαν σε οργανωμένη επιχείρηση σε... Αθήνα, Ζάκυνθο και Κρήτη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η εγκληματική οργάνωση είχε εισαγάγει τον Ιανουάριο του 2010 παράνομα φορτίο όπλων, από τις Η.Π.Α. στη χώρα μας, ενώ το Μάρτιο του 2012 είχε επιχειρήσει ανάλογη εισαγωγή οπλισμού σε Ελλάδα και Τσεχία.

Για την εξιχνίαση της υπόθεσης και την εξάρθρωση του κυκλώματος, οι Ελληνικές αστυνομικές αρχές συνεργάστηκαν, το τελευταίο 4μηνο, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των Η.Π.Α.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθη στις Η.Π.Α. αρχές Ιουνίου.

Ειδικότερα, τους τελευταίους τέσσερις μήνες, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής συνεργασίας, διερευνούσε παράλληλα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των Η.Π.Α., υπόθεση σχετικά με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούταν στην παράνομη εισαγωγή και διακίνηση μεγάλου αριθμού όπλων και πυρομαχικών από τις Η.Π.Α. στην Ελλάδα.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης (45χρονος με ελληνική και αμερικανική υπηκοότητα) αγόραζε στην Αμερική πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά, τα φόρτωνε σε οχήματα ιδιοκτησίας του και με το πρόσχημα της εξαγωγής των οχημάτων στη χώρα μας, τα έστελνε αρχικά στη Νάπολη Ιταλίας, μέσα σε εμπορευματοκιβώτια. Εκεί τα παραλάμβαναν μέλη του κυκλώματος και τα προωθούσαν οδικώς στην Ελλάδα.

Με τη μεθοδολογία αυτή, τον Ιανουάριο του 2010 εισήγαγαν σαράντα πυροβόλα όπλα (κυρίως περίστροφα και πιστόλια) και 1500 σφαίρες, τα οποία όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, κατέληξαν στη Ζάκυνθο.

Επίσης, το Μάρτιο του 2012 με την ίδια μεθοδολογία οργάνωσαν την αποστολή 69 πυροβόλων όπλων, διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων και μεγάλου αριθμού πυρομαχικών. Ο οπλισμός αυτός φορτώθηκε σε δύο οχήματα, από τα οποία το ένα θα κατέληγε στην Κρήτη και το δεύτερο στην Τσεχία. Πριν την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων στη Νάπολη, το φορτίο ανακλήθηκε από τις Αμερικανικές διωκτικές αρχές και τα όπλα κατασχέθηκαν τελικά στις Η.Π.Α.

Ύστερα από τη σύλληψη του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης στις Η.Π.Α., διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις - έρευνες σε Αθήνα, Κρήτη και Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα, στη Ζάκυνθο συνελήφθησαν δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (ημεδαποί, ηλικίας 37 και 44 ετών), που είχαν διακριτό ρόλο στην αποδοχή, αποθήκευση και περαιτέρω διάθεση του φορτίου των όπλων. Σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, στο σπίτι ενός από τους συλληφθέντες, βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μακρύκαννο όπλο Marlin 0,22 και ένα περίστροφο, το οποίο φέρεται ότι ανήκει στο συγκεκριμένο φορτίο, που εισήγαγαν τον Ιανουάριο τον 2010.

Στην Αθήνα, στο σπίτι του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης, μία κυνηγετική καραμπίνα και διάφορα έγγραφα σχετικά με την άφιξη στη χώρα μας και τη μετάβαση στην Ιταλία, μελών της οργάνωσης το Μάρτιο του 2012 για τη παραλαβή του κατασχεθέντος τελικά φορτίου όπλων.

Επίσης, σε χωριό του Ρεθύμνου συνελήφθη άλλο ένα μέλος της εγκληματικής οργάνωσης (76χρονος ημεδαπός), που φέρεται ως ο τελικός αποδέκτης του φορτίου των όπλων, το οποίο κατασχέθηκε από τις Αμερικανικές αρχές. Σε έρευνα στην οικία του, βρέθηκε ένα πολεμικό τυφέκιο, μία σκοπευτική διόπτρα, εξαρτήματα πυροβόλων όπλων και σφαίρες διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, ενώ στην κατοχή του εντοπίστηκε και ο αριθμός τηλεφώνου που επικοινωνούσε με τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης.

Εκτιμάται ότι το οργανωμένο κύκλωμα, από τη δράση του αποκόμιζε παράνομα μεγάλα χρηματικά ποσά, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Οι τρεις συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...