Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Συμφωνία μετά το ολονύχτιο «θρίλερ» στις Βρυξέλλες

Σε συμφωνία με στόχο να καταστεί εφικτή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τον Μηχανισμό Σταθερότητας, αφού όμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταστεί επόπτης του τραπεζικού κλάδου μέχρι το Δεκέμβριο, κατέληξαν οι...
ηγέτες της Ευρωζώνης έπειτα από μία μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ισπανία και η Ιταλία ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισεκ. ευρώ στο τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι δύο χώρες έκαναν ένα μπρα-ντε-φερ με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να τις βοηθήσουν με τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα τους εξασφαλίσουν σταθερότητα και θα τις προστατεύσουν από τις επιθέσεις των αγορών, επιφυλασσόμενες να εγκρίνουν το Σύμφωνο για την Ανάπτυξη.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να αλλάξουν τους όρους της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και να επιτρέψουν στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.

Όπως είπε ο κ. Ρομπάι, στόχος είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και του δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας, αυτό θα ξεκινήσει στον προσωρινό μηχανισμό (EFSF) και μετά θα περάσει στο μόνιμο μηχανισμό (ESM) αλλά χωρίς να τεθεί σε καθεστώς προτιμητέου πιστωτή.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν απόψε θα εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης σε προγραμματισμένη συνάντηση στις 9 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...