Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Δημοσίευμα ΒΟΜΒΑ του Reuters για την «ζωή» και το «έργο» της ελληνικής κυβέρνησης

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει μόνη της χωρίς την τρόικα στον προϋπολογισμό και τον φόρο ακινήτων, ένα δημοσίευμα ΒΟΜΒΑ από το πρακτορείο Reuters αναμένεται να βάλει νέα φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.


Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αν η Ελλάδα σταματήσει να συνεργάζεται με την Τρόικα τότε ίσως και να οδηγηθεί σε κεφαλαιακούς περιορισμούς και έξοδο από την Ευρωζώνη.


Μάλιστα, το ξένο πρακτορείο επιτίθεται στην ελληνική κυβέρνηση παρατηρώντας «καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων», τονίζοντας πως ο κυβερνητικός συνασπισμός του Αντώνη Σαμαρά είναι τόσο εύθραυστος που θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η Τρόικα επιβάλει περισσότερα μέτρα λιτότητας.

«Το μεταρρυθμιστικό έργο της δεν έχει φτάσει ούτε στα μισά του δρόμου» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική κρίση σε νέα φάση. Το καλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να διαχωρίσει ρητά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τη λιτότητα και να πείσει τους πιστωτές ότι η προσπάθειά της για τις μεταρρυθμίσεις είναι σοβαρή ενώ η λιτότητα δεν είναι απαραίτητη», συνεχίζει το δημοσίευμα, ενώ ακόμα αναφέρεται πως η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει διχασμένη για το πώς να χειριστεί τις συζητήσεις με την Τρόικα, αφού οι μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Το Reuters σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να εκθέσει τα κεκτημένα συμφέροντα που πνίγουν την οικονομία. Δεν έχει πατάξει τη φοροδιαφυγή και δεν έχει προχωρήσει αρκετά στην ιδιωτικοποίηση περιουσίας του δημοσίου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αρχική αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να στυλώσει τα πόδια και να αρνηθεί να λάβει νέα μέτρα χρησιμοποιώντας την απειλή μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς τους δανειστές. Από την άλλη το άρθρο υποστηρίζει ότι το σωστότερο θα ήταν να προωθηθεί η ιδέα ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα μέτρα, αλλά να δεχτεί μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, τις ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα των κλειστών  επαγγελμάτων.

Πυρά και στον Τσίπρα

Από την κριτική του Reuters, ωστόσο δεν γλιτώνει ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας ο οποίος όπως λέει «αν και έχει κατεβάσει τους τόνους στην πολεμική αντιτροϊκανή ρητορική του, θα δυσκολευθεί να ελέγξει το κόμμα του εάν προχωρήσει σε πολλούς συμβιβασμούς με τους πιστωτές της χώρας».

Τέλος το Reuters αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το τι θα συμβεί αν καταρρεύσει η κυβέρνηση, καθώς «κανένα από τα βασικά σενάρια – μία αδύναμη κυβέρνηση τεχνοκρατών, νέες εκλογές με ισχυρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – δεν είναι ευχάριστο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...