Image via CrunchBase |
Ήδη η Google κατέληξε σε συμφωνία με τους εκδότες γαλλόφωνων εφημερίδων του Βελγίου. Με κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι αναστέλλουν τις νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν από το 2006, προκειμένου να συνεργαστούν εποικοδομητικά. Οι Βέλγοι κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Google ζητώντας ποσοστά από τα κέρδη που αποκομίζει από το δικό τους περιεχόμενο, την οποία κέρδισαν. Η Google πέρασε στην αντεπίθεση και μπλοκάρισε τις εφημερίδες από τα αποτελέσματα της αναζήτησης, αλλά στη συνέχεια τις απελευθέρωσε και πάλι.
Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται προ του να εισαγάγουν νομοθεσία για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα του περιεχομένου των εφημερίδων στο internet, ενώ εναντίον της Google έχουν προσφύγει και Ιταλοί, Ελβετοί, Πορτογάλοι εκδότες.
Στην Ελλάδα την πρώτη "επίθεση" κατά της Google έκαναν αυτή την εβδομάδα "Τα Νέα" - οι εκδότες συλλογικά βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκής συζήτησης για το θέμα. Με δημοσίευμά τους αναφέρονται όχι στην κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά στην αποφυγή φόρου. Σύμφωνα με "Τα Νέα", η Google, αξιοποιώντας τα "κενά" που αφήνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, πληρώνει ελάχιστο φόρο σε σχέση με τα έσοδά της από τις διαφημίσεις.
"Από το 2009 που ξέσπασε η οικονομική κρίση έως σήμερα έχει καταβάλει για φόρους λίγο περισσότερα από 328.000 ευρώ, όταν ο δηλωμένος της τζίρος πλησιάζει τα 7 εκατομμύρια και τα πραγματικά της -πολλών δισ. ευρώ- έσοδα από την Ελλάδα φεύγουν απευθείας στην Ιρλανδία" αναφέρει η εφημερίδα.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!