Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Έχασε τη μάχη με τη ζωή το θύμα βομβιστικής επίθεσης στη Βούλα

Έχασε την μάχη με την ζωή ο 64χρονος έμπορος ρούχων Αθανάσιος Μηλιτσόπουλος που είχε τραυματιστεί βαρύτατα πριν από τρία χρόνια, όταν άγνωστοι είχαν παγιδεύσει με ισχυρή βόμβα το αυτοκίνητο του, στην Βούλα.

Η σφοδρή έκρηξη του είχε προκαλέσει τον ακρωτηριασμό των δύο ποδιών του και σοβαρά τραύματα σε όλο του το σώμα και το πρόσωπο. Σε επιπλοκές από το βαρύ τραυματισμό τους αποδίδεται και ο θάνατός του. Από την έκρηξη στη Βούλα, εκτός των άλλων, είχαν κινδυνεύσει και μαθητές.

Την ίδια ώρα οι έρευνες των αστυνομικών και δικαστικών αρχών για τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης, όπως και μίας παρόμοιας ενέργειας σε βάρος συνεργάτιδας του προφυλακισμένου επιχειρηματία Μάκη Ψωμιάδη, κινούνται στο σκοτάδι.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ούτε τους φυσικούς κι ηθικούς αυτουργούς αλλά ούτε και το κίνητρο της εγκληματικής επίθεσης σε βάρος του άτυχου εμπόρου ρούχων. Οι βομβιστές με τα παγιδευμένα ΙΧ παραμένουν για περισσότερα από τρία χρόνια ασύλληπτοι, ενώ οι σχετικοί φάκελοι βρίσκονται σε ανακριτικό γραφείο της Εισαγγελίας Αθηνών.

Η έκρηξη που προκάλεσε το βαρύτατο τραυματισμό του Αθανάσιου Μηλιτσόπουλου σημειώθηκε στις 8.45 το πρωί της 6ης Μαρτίου 2009 στην οδό Βαλαωρίτου 27 στην Βούλα Αττικής, την στιγμή που προσπαθούσε να θέσει σε λειτουργία το τζιπ του. Η βόμβα που αποτελείτο από μεγάλη ποσότητα ζελατοδυναμίτιδας είχε τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου και ενεργοποιήθηκε με την μίζα του ΙΧ.

Ο Μηλιτσόπουλος που ήταν εισαγωγέας ρούχων από τη νότιο Αμερική νοσηλεύθηκε πέντε μήνες στο Ασκληπιείο της Βούλας και είχε υποβληθεί συνολικά σε έξι χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ήταν διαρκώς υπό ιατρική παρακολούθηση.

Σε δηλώσεις του προς το «Βήμα» τον Δεκέμβριο του 2010, το θύμα της βομβιστικές επίθεσης είχε αναφέρει:

«Πήγα να γυρίσω την μίζα του αυτοκινήτου και έγινε μια τρομακτική έκρηξη. Δίπλα από εκείνο το σημείο ήταν ένα σχολείο γεμάτο με παιδιά. Θυμάμαι τον κόσμο που ερχόταν να με βοηθήσει. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε. Σε λίγη ώρα έχασα τις αισθήσεις μου και συνήλθα μετά από τρεις μήνες στο νοσοκομείο...»

Η βομβιστική αυτή επίθεση εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο για τους αστυνομικούς. Όπως έλεγαν «πρόκειται για μία εγκληματική πράξη που παραπέμπει σε παρόμοιες ενέργειες της ιταλικής και της ρωσικής μαφίας. Ομως δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο λόγος που οργανώθηκε μία τέτοιου είδους ενέργεια, αφού ο στόχος της επίθεσης ποτέ δεν είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές και δεν φαίνεται από την έρευνα να είχε οποιαδήποτε εκκρεμότητα».

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ προκειμένου να εξιχνιάσουν την μυστηριώδη υπόθεση εξέτασαν τουλάχιστον 50 μάρτυρες από το προσωπικό κι επαγγελματικό περιβάλλον του εμπόρου, χωρίς να προκύψει κάτι αξιοποιήσιμο. Ακόμη προχώρησαν σε άρση του απορρήτου των συνομιλιών και εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες κλήσεις.

Μεταξύ των άλλων οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είχαν ερευνήσει σοβαρά το ενδεχόμενο ο 64χρονος έμπορος να υπήρξε θύμα ενός μακάβριου λάθους των κακοποιών Εξετάσθηκε λοιπόν η πιθανότητα οι μυστηριώδεις βομβιστές να μην είχαν στόχο τον έμπορο ρούχων αλλά έναν 37χρονο επιχειρηματία που διέμενε στην ίδια κατοικία στην οδό Βαλαωρίτου στην Βούλα .

Ο εν λόγω επιχειρηματίας συμμετείχε σε εταιρείες πώλησης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στην Ελλάδα και στην Κίνα και διαπιστώθηκε ότι είχε έλθει σε προστριβές με Έλληνες επιχειρηματίες. Την περίοδο 2003-2005 η εταιρεία του συμμετείχε στον διαγωνισμό της ΕΥΠ η οποία ήθελε να προμηθευτεί σύστημα υποκλοπών.

Εκτός τούτου, τον Σεπτέμβριο 2004 είχε βρεθεί στην πυλωτή του σπιτιού στην οδό Βαλαωρίτου μικρής ισχύος εκρηκτικός μηχανισμός που εκτιμάται -από αστυνομικούς -ότι ήταν «μήνυμα» αγνώστων προς τον 37χρονο επιχειρηματία. Ο ίδιος πάντως όταν κατέθεσε στην ΕΛΑΣ, δήλωσε ότι δεν έχει καμιά σχέση με την βομβιστική επίθεση, τον Μάρτιο 2009, στην Βούλα.

Επιπλέον, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής προσπάθησαν να συνδυάσουν τα δεδομένα από την υπόθεση της Βούλας με μία έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 17 Ιουνίου 2009 στην οδό Κρήτης στο Νέο Ηράκλειο. Τότε εξερράγη το παγιδευμένο αυτοκίνητο της πρώην οικονομικής διευθύντριας της ΠΑΕ ΑΕΚ (επί εποχής του Μ. Ψωμιάδη) της κυρίας Φιλιώς Γεωργίου, η οποία όμως ευτυχώς τραυματίστηκε ελαφρά. Από την συγκριτική ανάλυση εκατοντάδων χιλιάδων κλήσεων έγινε γνωστό ότι και στους δύο χώρους των βομβιστικών επιθέσεων, στην Βούλα και στο Νέο Ηράκλειο, έδιναν στίγμα δύο ίδια κινητά τηλέφωνα. Όμως και σε αυτή την έρευνα δεν συγκεντρώθηκαν περαιτέρω αξιοποιήσιμα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...