Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η κόρη του Ερντογάν θα είναι η διάδοχος του; Δυναστεία των Ερντογάν;

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ/ onalert.gr


Στην Τουρκία, αρχίζει να συζητείται το θέμα της διαδοχής του Ερντογάν και η μαντιλοφορούσα κόρη του τούρκου πρωθυπουργού Σουμεγιέ Ερντογάν, αρχίζει να εμφανίζεται πιο συχνά στην επικαιρότητα. Yπάρχουν κάποιες απόψεις πως η ίδια ίσως στο μέλλον είναι η διάδοχος του τούρκου πρωθυπουργού.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας του, αλλά εκτός απ’ αυτό ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως θα μείνει πιστός στους κανόνες του κόμματος του και δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής για τέταρτη συνεχόμενη περίοδο.
Αρα το 2014, αν ο Ερντογάν θα είναι καλά στην υγεία του ή θα γίνει πρόεδρος Δημοκρατίας ή θα αποσυρθεί από την πολιτική δράση.
Πολλά είναι τα ονόματα που συζητούνται στην Τουρκία όμως η Σουμεγιέ, ίσως είναι το επόμενο βήμα του τούρκου πρωθυπουργού για να δημιουργήσει τη δική του οικογενειοκρατία στην Τουρκία όπως οι Κένεντι, οι Κλίντον στις ΗΠΑ, οι Μπούτο στο Πακιστάν και οι Γκάντι στην Ινδία.
Η Σουμεγιέ Ερντογάν, τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πιστά όλα τα βήματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός την παίρνει μαζί του σε όλες τις περιοδείες του στο εξωτερικό. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στη Νότιο Κορέα, στη σύνοδο για την πυρηνική ασφάλεια. Εκεί ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα και σύστησε την κόρη του. Όπως και με τον Ντμίτρι Μενβέντεφ η Σουμεγιέ ήταν παρούσα. Στο ταξίδι στην Κίνα, μπορεί η σύζυγος του τούρκου πρωθυπουργού Εμινέ να συμμετείχε στα προγράμματα για τις συζύγους των επισήμων, όμως η Σουμεγιέ ήταν παντού μαζί με τον πατέρα της σε όλες τις συναντήσεις με την ηγεσία της Κίνας. Όπως και στα ταξίδια στο Κατάρ και στο Ιράν.
Η Σουμεγιέ Ερνγτογάν, έχει ένα διαφορετικό προφίλ για τις γυναίκες με την μαντίλα, στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες η Σουμεγιέ ασκεί ρόλο συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ίδια λόγω της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στα πανεπιστήμια της Τουρκίας, σπούδασε Ιστορία και Κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης έχει μάστερ από το “London School of Economics” σχετικά με τις « μη κυβερνητικές οργανώσεις και η ανάπτυξη».
Ήδη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης , κυρίως μετά την ασθένεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αρχίζουν να διαρρέουν περισσότερες πληροφορίες για την ίδια. Πως ασχολείται με την τέχνη, κάνει μαθήματα βιολιού κτλ.
Πάει συχνά σε θεατρικές παραστάσεις. Είναι όμως σκληρή σαν το πατέρα της. Τον προηγούμενο χρόνο, παράτησε στη μέση μια παράσταση, επειδή ο καλλιτέχνης της έκανε παρατήρηση επειδή μασούσε τσίχλα. Η ίδια υποστηρίζει πως αυτό που είχε ενοχλήσει τον ηθοποιό, ήταν η μαντίλα της. Κάποιοι μόλις είδαν τη Σουμεγιέ να σηκώνεται να φεύγει θυμήθηκαν τον πατέρα της να παρατάει τη σύνοδο του Νταβός το 2009, μετά τη λογομαχία που είχε με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

“ H Σουμεγιέ Ερντογάν με την δραστήρια παρουσία της στην πολιτική κάνει θρύψαλα όλες τις προκαταλήψεις για την μαντίλα. Αλλάζει τις σταθερές στην πολιτική ελίτ της χώρας. Μέχρι σήμερα αυτή η ελίτ δεν ανέχονταν την παρουσία των γυναικών με μαντίλα ακόμη και σε δείπνο, είχαν κάνει κόλαση τη ζωή των γυναικών με μαντίλα. Η Σουμεγιέ, με την προσπάθεια της δίνει την καλύτερη απάντηση στη νοοτροπία αυτή» γράφει ο αρθρογράφος Τζουνέιτ Οζντεμίρ στην εφημερίδα Radikal.

Πάντως σύμφωνα με την αρθρογράφο Μουτλού Τονμπεκιτζί από την εφημερίδα Vatan “η δράση της Σουμεγιέ στην πραγματικότητα είναι μια απάντηση στους συντηρητικούς οι οποίοι προτιμούν τη γυναίκα στο σπίτι. Γι’ αυτό το λόγο ένας ηγέτης σαν τον Ερντογάν που οι συντηρητικοί τον λατρεύουν σαν Θεό, κάνει την κόρη του επίσημα η ανεπίσημα σύμβουλο του στην εξωτερική πολιτική έχει μια μεγαλύτερη σημασία»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει 4 παιδιά, δυο κόρες και δυο γιους. Η Σουμεγιέ είναι η μικρότερη απ’ όλους. Πολλοί στην Τουρκία θα ανέμεναν πως ο τούρκος πρωθυπουργός θα προτιμούσε να έχει δίπλα του κάποιον από τους γιους του. Όμως ο Ερντογάν φαίνεται πως πιστεύει στις ικανότητες της Σουμεγιέ , γι’ αυτό και στην Τουρκία κανείς πια δεν μπορεί να αποκλείσει πως μελλοντικά μπορεί να υπάρξει μια δυναστεία της οικογένειας Ερντογάν και ίσως η Σουμεγιέ θα είναι η πρώτη υπουργός ή ακόμη και πρωθυπουργός με ισλαμική μαντίλα. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που ο Τζουνέιτ Οζντεμίρ στη Radikal αναρωτιέται « η Τουρκία μπορεί να έχει μια πρωθυπουργό με μαντίλα»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...