Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Με 311.000 ευρώ βραβεύτηκε μελέτη για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Με 311.000 ευρώ βραβεύτηκε μελέτη που περιέγραφε τον πιο... ανώδυνο τρόπο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Την ιδέα για αυτόν τον, ομολογουμένως πρωτότυπο, διαγωνισμό, είχε ο ο συντηρητικός λόρδος Γούλφσον. Νικητής; Ο ερευνητικός οργανισμός Capital Economics με έδρα το Λονδίνο και η μελέτη «Αφήνοντας το ευρώ: ένας πρακτικός οδηγός».

Η βραβευθείσα μελέτη αποτελεί αυτό που ακριβώς λέει και ο τίτλος της.... Εναν οδηγό για μια «ανώδυνη» έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα ο ερευνητικός οργανισμός Capital Economics συμβουλεύει την Αθήνα να εισαγάγει ελέγχους κεφαλαίων, να αφήσει το νέο νόμισμά της να υποτιμηθεί ως και κατά 50% και να κηρύξει στάση πληρωμής των χρεών της.

«Οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν για το αν η αποχώρηση από το ευρώ είναι καλό πράγμα, αλλά η συμβολή του Βραβείου Γούλφσον ήταν πως κατέδειξε ότι μπορεί να γίνει», δήλωσε ο επικεφαλής των συγγραφέων του βραβευμένου έργου, ο Ρότζερ Μπουτλ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Έλληνες αξιωματούχοι πρέπει να αρχίσουν μυστικά σχέδια για μια έξοδο από το ευρώ ένα μήνα νωρίτερα και να ενημερώσουν τους εταίρους στην Ευρωζώνη και άλλους διεθνείς νομισματικούς οργανισμούς μόνο τρεις ημέρες πριν.

Η έξοδος από το ευρώ θα πρέπει να ανακοινωθεί μια Παρασκευή και να εφαρμοστεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. «Αμέσως αφού» δημοσιοποιηθούν τα σχέδια, «οι εγχώριες τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πρέπει να κλείσουν ώστε να προληφθεί μια φυγή κεφαλαίων», συνέστησαν οι ερευνητές.

Ένα νέο εθνικό νόμισμα θα εισαχθεί σε ισοτιμία με το ευρώ, αλλά στη συνέχεια θα υποτιμηθεί «κατά περίπου 30-50%», κάνοντας τον πληθωρισμό να ανέβει πάνω από 5% στα επόμενα δύο χρόνια, προέβλεψε o Capital Economics.

Η ελληνική κυβέρνηση θα υπολογίσει το χρέος της στο νέο, υποτιμημένο εθνικό νόμισμα και θα κηρύξει στάση πληρωμής ενός «σημαντικού» μέρους του, μειώνοντας την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο επίπεδο της Ε.Ε., δηλαδή 60%.

Για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, η Ελλάδα θα πρέπει στη συνέχεια να επιμείνει σε αυστηρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, προειδοποίησε o Capital Economics, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τα σκληρά οικονομικά φάρμακα ακόμη κι αν αποδεσμευτεί από το ευρώ.

Η μελέτη που κέρδισε το βραβείο επελέγη από μια επιτροπή πέντε κριτών, στην οποία περιλαμβάνονται ένας οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, καθώς και πανεπιστημιακοί καθηγητές από τη Βόννη, το London School of Economics, τη σχολή Sciences Po του Παρισιού και το πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...