Σε αλλαγή πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα καλεί άρθρο γνώμης της δημοσιογράφου Marike Stellinga που δημοσιεύεται στην εφημερίδα NRC Handelsblad με τίτλο: «Δώστε στους Έλληνες ένα ενθαρρυντικό χτύπημα στον ώμο».
Ποιός ακόμα αισθάνεται οίκτο για τους Έλληνες; Η Κριστίν Λαγκάρντ πάντως όχι. Η επικεφαλής του ΔΝΤ, του διεθνούς φορέα για την αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο έθεσε την Ελλάδα υπό κηδεμονία, δεν μπορούσε πλέον να το ανεχθεί. Μήπως λύπηση; Τέτοιο συναίσθημα τρέφει για τα παιδάκια στον Νίγηρα, στην Αφρική. Όχι προς τους Έλληνες.Όταν η Λαγκάρντ μελετάει τις απαιτήσεις λιτότητας προς την Ελλάδα, σκέφτεται τις επιπτώσεις που θα έχουν στο λαό; Ότι γυναίκες θα πρέπει να γεννήσουν χωρίς μαία; Ότι οι ασθενείς θα μείνουν χωρίς φάρμακα, που θα μπορούσαν να σώσουν την ζωή τους; Ότι ηλικιωμένοι θα πεθάνουν μόνοι τους χωρίς φροντίδα; Ή αδιαφορεί για όλα αυτά και ενδιαφέρεται μόνο για τα χρηματικά ποσά;
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι συχνότερα σκέφτεται τα παιδάκια της Νιγηρίας, τα οποία έχουν μόνο δύο ώρες μάθημα την ημέρα και τρία μαζί μοιράζονται μία καρέκλα, παρά τους Έλληνες. Και εάν σκεφτεί την Αθήνα, σκέφτεται μόνο αυτούς που φοροδιαφεύγουν.
Οι δηλώσεις της έκαναν το γύρο του κόσμου. Και τώρα φαίνεται ότι η ίδια η Λαγκάρντ δεν πληρώνει φόρους. Αυτό φαίνεται ότι είναι κάτι το συνηθισμένο στους διπλωμάτες.
Ωστόσο η Λαγκάρντ εκφράζει το διαδεδομένο αίσθημα που υπάρχει στην Ευρώπη. Έχουν οι Έλληνες σοβαρό πρόβλημα; «Δικό τους πρόβλημα είναι, αυτοί φταίνε».
Το εκπληκτικό είναι πόσο σκληροί εναντίον των Ελλήνων είναι από τα παρασκήνια τόσο διευθυντές οργανισμών, όσο πολιτικοί και οικονομολόγοι. Αυτοί συχνά κάνουν δηλώσεις, λέγοντας, χωρίς ντροπή, ότι «με τους Έλληνες δεν γίνεται τίποτα. Αυτοί είναι τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, δεν μπορούν ούτε μία επιχείρηση να διοικήσουν. Πετάξτε τους από το ευρώ αυτούς τους Έλληνες».
Αντιμετωπίζουν τους Έλληνες σαν να είναι ανεπανόρθωτα χαμένοι, λόγω του εθνικού τους χαρακτήρα, ενώ απλά αντιμετωπίζουν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα, τα οποία με πολύ κόπο και πόνο θα μπορέσουν να επιλυθούν.
Φυσικά η πληρωμή και είσπραξη φόρων δεν είναι ένα μέρος της κουλτούρας αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να γίνει μέρος της κουλτούρας; Δεν ήταν η Ελλάδα κάποτε το λίκνο του πολιτισμού μας; Και εάν όλοι γνωρίζαμε ότι οι Έλληνες ήταν ένας καταδικασμένος λαός, τότε γιατί τους επιτρέψαμε να μπούνε στο ευρώ;
Φυσικά οι ίδιοι οι Έλληνες έχουν δημιουργήσει αυτά τα προβλήματα και πράγματι θα πρέπει να πληρώσουν υψηλό τίμημα για αυτό. Αλλά θα μπορούσαμε να τους δώσουμε λίγη πίστωση (δεν το εννοώ ως αστείο).
Έχουν κάνει σκληρές περικοπές. Μεταξύ των ετών 2009 – 2011, το ελληνικό δημόσιο βελτίωσε τα οικονομικά του, μειώνοντας το δημόσιο έλλειμμα στο 8,25% του ΑΕΠ, με την πληρωμή περισσότερων φόρων, με την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, και την μείωση μισθών και συντάξεων.
Συγκριτικά, στην Ολλανδία θα πρέπει να κάνουμε περικοπές κατά 5% του ΑΕΠ σε μία οικονομία η οποία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Οι ελληνικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 10-12%. Από το 2009, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 13%. Οι πωλήσεις λιανικής έπεσαν κατά 11%, όπως και η παραγωγή.
Η είσπραξη των φόρων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Πολλοί Έλληνες κάνουν ψευδείς δηλώσεις. Αυτό είναι δύσκολο να διορθωθεί σε μία χώρα με οικονομικά προβλήματα. Θα πρέπει να υπάρχει μία αξιόπιστη τιμωρία, όπως υπηρεσίες παρακολούθησης και εντοπισμού. Αυτό απαιτεί χρόνο και χρήματα.
Δώστε, εν τω μεταξύ, στους Έλληνες λίγη προοπτική. Παραγράψτε λίγα περισσότερα χρέη ή δώστε τους λίγο χώρο στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Μη ξεχνάτε ότι τα 240 δις ευρώ, που η Ευρώπη δάνεισε στην Ελλάδα, πηγαίνουν στους πιστωτές της Ελλάδας. Η Ελλάδα με αυτά τα χρήματα ξεπληρώνει επιτόκια και χρέη.
Κάνουμε σαν να διασώζουμε τους Έλληνες, αλλά διασώζουμε ειδικά τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες από την υπόλοιπη Ευρώπη, οι οποίοι δεν ήταν τόσο αφελείς ώστε να δανείσουν στους Έλληνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!