Σκηνές βίας εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Κω, με πρωταγωνιστές λιμενικούς, τελωνειακούς και υπαλλήλους τουριστικών γραφείων. Αφορμή, γράφει η Milliyet, στάθηκε η κίνηση ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρείας να κατεβάσει την τιμή του ναύλου από 18 σε 6 ευρώ, κίνηση η οποία προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους των υπόλοιπων πέντε εταιρειών.
«Τα άλλα ελληνικά πρακτορεία άσκησαν πίεση στις τοπικές Αρχές προκειμένου να μην επιτρέψουν στα τουρκικά φέρι μπόουτ να δέσουν στο λιμάνι της Κω. Συνολικά 900 επιβάτες που ταξίδευαν από τα μικρασιατικά παράλια, από το λιμάνι της Αλικαρνασσού (Μποντρούμ) με 4 πλοία (’Fahri Kaptan 3’, ’Asım Kaptan’, ’Akçakoca’ και ’Hızır Reis’) έφτασαν με μεγάλη καθυστέρηση στον προορισμό τους καθώς δεν άφηναν τα πλοία να πλησιάσουν το λιμάνι της Κω», αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα. «Ούτε τα ελληνικά φέρι μπόουτ μετέφεραν τουρίστες στο Μποντρούμ, ενώ δεν επετράπη στα τουρκικά φέρι μπόουτ ο απόπλους από την Κω», συνεχίζει το ρεπορτάζ.
Οι υπεύθυνοι των τουρκικών φέρι μπόουτ μετά από διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές κατάφεραν να αποβιβάσουν καθυστερημένα τους Τούρκους τουρίστες στην Κω. Ένας εκπρόσωπος των τουρκικών τουριστικών γραφείων, ο Erdinç Tekeli δήλωσε «ότι η κρίση προέκυψε από τη μείωση του εισιτηρίου που έκανε μία ελληνική εταιρεία και αντέδρασαν οι υπόλοιπες πέντε ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες».
Η Hurriyet σε άρθρο της με τίτλο «Πρώτη ημέρα χωρίς βίζα για τους Τούρκους στην Ελλάδα», κάνει λόγο για προπηλακισμούς και σκηνές βίας, όταν οι Τούρκοι και ξένοι τουρίστες επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο φέρι μπόουτ που θα τους μετέφερε στην Αλικαρνασσό. «Κάποιοι Έλληνες υπάλληλοι των τουριστικών εταιρειών συνεπλάκησαν με τελωνειακούς και λιμενικούς. Από τη συμπλοκή τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και έγιναν έξι προσαγωγές», αναφέρει.
«Συμπλοκή μεταξύ υπαλλήλων των τουριστικών εταιρειών», αναφέρει η Vatan.
Τοπικά μέσα πάντως στο νησί της Κω που επικαλούνται τα λεγόμενα αρμοδίων των πλοιοκτητριών εταιρειών αναφέρουν: «Σύμφωνα με τους πλοιοκτήτες, τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε μία άτυπη συμφωνία μεταξύ των πλοιοκτητών των δύο χωρών, έτσι ώστε ο καθένας να παίρνει επιβάτες μόνο από την χώρα του. Όμως τώρα, ένα τούρκικο γραφείο που έχει αγοράσει 4 νέα καταμαράν, έσπασε αυτήν την συμφωνία και πηγαίνει τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω για να πάρει επιβάτες, «κλέβοντας το ψωμί» των δικών μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Κάντε το σχόλιό σας!