Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Το πρώτο εργαστήριο παραχάραξης ευρώ ανακάλυψε η Ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο εργαστήριο παραχάραξης κερμάτων ευρώ στην Ελλάδα εντόπισε η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ κατασχέθηκε μία υδραυλική πρέσα εκτύπωσης με διάφορα εξαρτήματα και μήτρες, που έφτασε πρόσφατα από Βουλγαρία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ/aggelioforos.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, μέσα στο επόμενο διάστημα θα κατασκευαζόταν μία παρτίδα τουλάχιστον 33.600 παραχαραγμένων κερμάτων των δύο ευρώ, τα οποία θεωρούνται από ειδικούς άριστης ποιότητας, καθώς θα είχαν ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις και το ίδιο βάρος, 8,6 γραμμάρια, με τα γνήσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργαστήριο είχε δημιουργηθεί στο υπόγειο ενός σπιτιού στην Επανομή, σε μία μεγάλη έκταση με ελιές και δύο... σκυλιά που αποθάρρυναν κάθε «περίεργο» επισκέπτη, ενώ προχτές έφτασε στη Θεσσαλονίκη και η παρτίδα των «πρώτων υλών» από τη γειτονική Βουλγαρία. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, η όλη υπόθεση βρισκόταν «υπό την αιγίδα» της Europol.

Συναρμολόγηση και τύπωμα
Οπως έγινε γνωστό, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν προχτές ένας 41χρονος Ελληνας κι ένας 59χρονος Ελληνοβούλγαρος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για «εγκληματική οργάνωση», «παραχάραξη», και παράβαση του νόμου «περί όπλων». Επίσης, αναζητείται ένας ακόμη 40χρονος άντρας, αδερφός του 41χρονου, καθώς στο δικό του σπίτι, στην Επανομή, είχε στηθεί το εργαστήριο παραχάραξης. «Την πρέσα την πούλησε ο 59χρονος στον 41χρονο. Μάλιστα, πιστεύουμε ότι το μηχάνημα ήρθε από τη γειτονική χώρα σε κομμάτια και εδώ συναρμολογήθηκε και στήθηκε στο χώρο του υπογείου», εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛΑΣ προσθέτοντας πως το εργαστήριο είχε δημιουργηθεί πιθανότατα από το Μάιο.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρχές, τόσο οι δακτύλιοι όσο και οι πυρήνες των κερμάτων κατασκευάστηκαν στη Βουλγαρία και στη συνέχεια το «φορτίο» μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου θα γινόταν η συναρμολόγηση των κομματιών και παράλληλα θα τυπώνονταν επάνω οι χαρακτήρες: νούμερα, γράμματα, αστεράκια και απεικονίσεις που υπάρχουν σε κάθε νόμισμα. «Τα περισσότερα από τα τελικά κέρματα που θα δημιουργούνταν θα ήταν αυστριακά», τονίζει στέλεχος της ΕΛΑΣ. Μάλιστα, ο ίδιος εξηγεί πως τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας είχαν επιλέξει να παραχαράξουν κέρματα των δύο ευρώ, καθώς σπάνια κάποιος τα ελέγχει.

Το τρίτο μηχάνημα στην Ευρώπη
Από πληροφορίες προκύπτει πως η υδραυλική πρέσα εκτύπωσης κερμάτων των δύο ευρώ - μαζί με τα εξαρτήματά της και τις μήτρες -, που βρέθηκε στο υπόγειο της Επανομής είναι το τρίτο μηχάνημα παραχάραξης ευρώ που εντοπίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από τον ίδιο χώρο οι αστυνομικοί κατέσχεσαν επίσης ένα πιεστικό μηχάνημα, ένα μηχάνημα διαμόρφωσης εξωτερικού δακτυλίου και εσωτερικού πυρήνα κέρματος, ένα μηχάνημα απεικόνισης της περιμέτρου του εξωτερικού δακτυλίου, επτά παραχαραγμένα κέρματα των δύο ευρώ άλλης ευρωπαϊκής χώρας, 4.200 πυρήνες και εξωτερικούς δακτυλίους κερμάτων των δύο ευρώ, καθώς επίσης και μία ζυγαριά ακριβείας, τρεις κάλυκες, δύο βλήματα και δύο φυσίγγια.

Europol και Βούλγαροι
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιχείρηση των αστυνομικών στήθηκε προχτές, τη μέρα που ο 59χρονος έφτασε από τη Βουλγαρία με ένα φορτίο «πρώτων υλών», δηλαδή 63.000 εσωτερικούς μπρούτζινους πυρήνες και εξωτερικούς νικελένιους δακτύλιους των δύο ευρώ, πλήθος νομισμάτων διάφορων χωρών, η γνησιότητα των οποίων εξετάζεται, ένα παχύμετρο, ένα μηχάνημα που περιείχε μήτρα εκτύπωσης της περιμέτρου εξωτερικού δακτυλίου του κέρματος των δύο ευρώ. Τα συγκεκριμένα αντικείμενα, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις εντοπίστηκαν σε έλεγχο που έγινε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου που οδηγούσε ο 59χρονος Ελληνοβούλγαρος.

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν καιρό τους δύο αντρες που συνελήφθησαν και διαπίστωσαν ότι ο 41χρονος πήγαινε πολύ συχνά στο σπίτι του αδερφού του στην Επανομή, κυρίως νύχτες, ενώ παρέμενε εκεί για πάρα πολλές ώρες. «Ηταν πάρα πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. Επίσης, το σπίτι ήταν σε μία μεγάλη έκταση με ελιές, δε φαινόταν από το δρόμο και όταν πήγαμε εκεί είχαμε να αντιμετωπίσουμε και δύο σκυλιά - φύλακες», επισημαίνει αξιωματικός της Αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...