Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Διαδοχικές επαφές Παπούλια με τους Ευρωπαίους ηγέτες

Σε ανοιχτή γραμμή με την αντιπροσωπεία μας στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον την ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση Σύνοδο.

Αυτή την ώρα συνεδριάζουν οι αναπληρωτές των ηγετών προετοιμάζοντας το μείγμα των μέτρων για την δημοσιονομική προσαρμογή και την Ανάπτυξη. Αύριο οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν ειδικότερα τις προτάσεις και τα μέτρα για την Ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τους ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας κ.κ. Κάμερον, Μέρκελ και Ολάντ αντίστοιχα. Στις 8.30 ώρα Ελλάδος θα συναντηθεί με τον κ. Μπαρόζο και το βράδυ θα έχει και νέα συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Δραματικές διαστάσεις έχει η Σύνοδος Κορυφής για την Ισπανία και την Ιταλία που ζητούν επειγόντως μέτρα βοήθειας καθώς τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται είναι πλέον απαγορευτικά.

Στο πλαίσιο αυτό και λόγω της απουσίας του κ. Σαμαρά το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί επισταμένως. Ο κ. Παπούλιας πάντως επέδωσε στους ηγέτες την επιστολή του κ. Σαμαρά στους ηγέτες της ΕΕ στην οποία επαναβεβαιώνει την απόφαση της χώρας να  εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης, δηλώνει ότι αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος. Διαβεβαιώνει επίσης ότι θα επιταχύνει την εφαρμογή του Προγράμματος με έμφαση στον τομέα των Ιδιωτικοποιήσεων και θέτει «το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος».

Στο μεταξύ επιμένουν και σήμερα οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που αναφέρουν πως θα υπάρξει μια νέα Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα 9 Ιουλίου με θέμα της αυτή τη φορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αν και παραμένει άγνωστο κατά πόσον θα μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτήν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, λόγω της εγχείρισης στο μάτι του και την απαγόρευση των γιατρών του να ταξιδέψει.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παρέμβαση του  πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΜΠΕ δήλωσε πως «δεν πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί μόνο η Ελλάδα, αλλά όλοι μας και για την Ελλάδα», καταλήγοντας σε μια φράση που θα συζητηθεί: «Είμαστε όλοι Έλληνες». Ο κύριος Πρόντι χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την ασκούμενη – με υπογραφή Γερμανίας – οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη, λέγοντας πως αυτή έχει φέρει τους Έλληνες πέρα από τα όρια της φτώχειας και αυτή, εφόσον συνεχιστεί, θα κάνει όλη την Ευρώπη Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...