Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

O Α. Κάντας κατονομάζει επιχειρηματίες εμπόρους όπλων για τις μίζες

- O Α. Κάντας έκανε λόγο για παρασκήνιο σοκαριστικό με "ξεχασμένα" χρήματα μέσα στο Πεντάγωνο
- Κατονόμασε επιχειρηματία με εξοπλιστικά προγράμματα που άφησε στο γραφείο του μίζα για 600.000 ευρώ
- Έδωσε στοιχεία και για απόστρατο αξιωματικό που είχε καταλυτικό ρόλο στο σκάνδαλο των μιζών
- Για τις μίζες που παραδέχθηκε ότι πήρε ήταν επί θητείας Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου


Ολοκληρώθηκε, μετά από τέσσερις ημέρες, η απολογία ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς, του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή εξοπλισμών του Υπουργείου 'Αμυνας Αντώνη Κάντα , για την υπόθεση των «ωφέλιμων αμοιβών» ύψους δεκάδων εκατομμυρίων για προμήθειες όπλων.

Ο πρώην αξιωματούχος του ΥΕΘΑ, που οδηγείται πλέον στην φυλακή, καθώς ήδη έχει ληφθεί απόφαση για την προφυλάκιση του, όλες αυτές τις ημέρες όχι μόνο ομολόγησε στους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο ότι έλαβε τεράστια ποσά ως μίζες, προκειμένου να εγκρίνει και να συναινέσει σε συγκεκριμένες επιλογές όπλων, αλλά φέρεται να έδωσε πολύτιμα στοιχεία που θα δρομολογήσουν εξελίξεις στην έρευνα των δύο δικαστικών λειτουργών.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στους ανακριτές της υπόθεσης, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα για το τι ακριβώς συνέβαινε μέσα στο υπουργείο 'Αμυνας: «Πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες».

Φέρεται συγκεκριμένα να περιέγραψε ότι κάποια στιγμή πήγε στο γραφείο του ένας αντιπρόσωπος εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων ο οποίος φεύγοντας, άφησε πίσω του ένα σακβουαγιάζ. Όπως ισχυρίζεται ο κ. Κάντας τηλεφώνησε στον αντιπρόσωπο για να του πει για την ξεχασμένη τσάντα και τότε εκείνος του είπε ότι «είναι για σένα» και όταν την άνοιξε είδε ότι περιείχε 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος που υπηρέτησε στην Διεύθυνση Εξοπλισμών από το 1996 έως το 2002, αναφέρθηκε στην απολογία του σε παράνομες αμοιβές πολλών εκατομμυρίων που συνδέονται με τουλάχιστον δέκα εξοπλιστικά προγράμματα, κάποια εκ των οποίων δεν είχαν τεθεί καν υπό δικαστική διερεύνηση, καθώς και για οκτώ πρόσωπα που τον δωροδόκησαν.

Με την απολογία του ο κ. Κάντας ουσιαστικά έδωσε έναυσμα στους δύο ανακριτές να αξιολογήσουν το ρόλο στελεχών του υπουργείου 'Αμυνας , με κορυφαίους τους δύο πρώην υπουργούς αλλά και μελών Επιτροπών αξιολόγησης, μεσαζόντων και επιχειρηματιών της αγοράς όπλων και άλλων προσώπων, όπως δύο χρηματιστές, τους οποίους κατονόμασε ως εμπλεκόμενους.

Φέρεται μάλιστα να έχει κατονομάσει και απόστρατο αξιωματικό στο οποίο απέδωσε κομβικό ρόλο στην διακίνηση των «μαύρων χρημάτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κάντας υποστηρίζει ότι από τον απόστρατο που αντιπροσώπευε γερμανική εταιρία έλαβε μίζα 1, 5 εκατομμυρίων ευρώ για τις επιλογές των υποβρυχίων και Astrad.

Να σημειωθεί ότι για τις τρεις προμήθειες οι διαδικασίες για σύναψη συμβάσεων είτε επεκτάσεις και options επί αυτών αφορούν τόσο την θητεία του 'Ακη Τσοχατζόπουλου όσο και του διαδόχου του στο ΥΕΘΑ Γιάννου Παπαντωνίου.

Ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών φέρεται με την ολοκλήρωση της απολογίας του να είπε χαρακτηριστικά στους δικαστικούς λειτουργούς: «Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεων μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο».

Οι συνήγοροί του Γιάννης Μαντζουράνης και Ηλίας Μπίσιας χαρακτήρισαν «καλή αρχή» την απόφαση του εντολέα τους να συνεργαστεί με τους δικαστικούς λειτουργούς και εξέφρασαν την ελπίδα πως θα τον ακολουθήσουν άλλοι, «με επιστροφή χρημάτων και συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...