Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις - εξπρές από τέσσερις εφορίες

Ξεκινούν πιλοτικά από τις εφορίες ΦΑΕ Πειραιά, Α’ Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς -Εντός του Ιανουαρίου η πλήρης εφαρμογή του μέτρου - Πρώτοι στον κατάλογο θα είναι όσοι οφείλουν περισσότερα από 100.000 ευρώ

Οι οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι υπάγονται στις εφορίες ΦΑΕ Πειραιά, Α’ Αθηνών, Ηλιούπολης και Κηφισιάς, είναι οι πρώτοι που κινδυνεύουν με κατασχέσεις των καταθέσεών τους με ηλεκτρονικά μέσα, που θα πραγματοποιούνται μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό της ώρας.


Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη, οι συγκεκριμένες εφορίες εντάχθηκαν στο δοκιμαστικό μεταβατικό στάδιο πλήρους εφαρμογής της διαδικασίας κοινοποίησης κατασχετηρίων με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ σταδιακά εντός του Ιανουαρίου, το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων θα επεκταθεί στις εφορίες όλης της χώρας.

Ειδικότερα, ο πιστοποιημένος ελεγκτής θα ενημερώνεται από το δικαστικό τμήμα της εφορίας, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας του, για τον κατάλογο των οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη. Στη συνέχεια, θα επιλέγει συγκεκριμένους οφειλέτες και θα αποστέλλει, μέσω της ίδιας κάρτας, εντολές κατάσχεσης στο σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ.

Με βάση τους ΑΦΜ των οφειλετών, το σύστημα ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ θα εντοπίζει τις τραπεζικές καταθέσεις τους και οι τράπεζες, μόλις λάβουν το σχετικό σήμα, θα κατάσχουν αμέσως τα ποσά και θα ενημερώνουν την εφορία, σε μια διαδικασία που δεν θα υπερβαίνει συνολικά τα 90 δευτερόλεπτα.

Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να καταβάλουν τις οφειλές τους όλοι όσοι, που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα, ούτε αποπληρώνουν τα χρέη τους, ούτε υπάγονται στις σχετικές ρυθμίσεις. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, εφέτος πραγματοποιήθηκαν, με «συμβατικό» τρόπο, 40.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.

Το 2014, πρώτοι στον κατάλογο θα είναι όσοι οφείλουν περισσότερα από 100.000 ευρώ.

Για τους μικροοφειλέτες, πρόσφατα αυξήθηκε το γενικό ακατάσχετο στα 500 ευρώ και το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων στα 1.500 ευρώ.

Πάντως, η δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος της πλειονότητας των πολιτών, αυξάνει με ταχείς ρυθμούς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα ποσά των οφειλών αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ ανά μήνα, και στο τέλος του 11μήνου υπερέβησαν τα 8,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...