Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Παιδόφιλοι στον «ιστό της αράχνης» της ΕΛΑΣ

«Ιστό αράχνης» για παιδόφιλους και παιδεραστές έχει στήσει η Ελληνική Αστυνομία, με δεκάδες παιδόφιλους να πέφτουν θύμα της. Η «Αράχνη» είναι το εξελιγμένο λογισμικό που προμηθεύτηκε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το FBI και με το οποίο έχει καταφέρει να συλλάβει δεκάδες παιδόφιλους. Στα μεγαλύτερα δίκτυα παιδόφιλων που εξάρθρωνε η Ιντερπόλ πάντοτε υπήρχε και συμμετοχή Ελλήνων. Το γεγονός αυτό είχε χτυπήσει πολλές φορές το καμπανάκι στις διωκτικές αρχές, που αναζητούσαν τρόπους έγκαιρου εντοπισμού των δραστών.


Άλλωστε τα νούμερα στην Ελλάδα αποδεικνύουν πως, αναλογικά προς το μέγεθος της χώρας, υπάρχουν αρκετοί που διαδικτυακά δραστηριοποιούνται σε δίκτυα παιδοφιλίας. Την τελευταία δεκαετία, σε περίπου 7.500 υποθέσεις έχουν σχηματιστεί δικογραφίες για 850 άτομα, εκ των οποίων τα 274 έχουν συλληφθεί. Η ελαστικότητα που έδειχνε μέχρι πρόσφατα ο νομοθέτης σε θέματα διαδικτυακής παιδοφιλίας είχε ως αποτέλεσμα μόνο οι 42 από τους 850 να κριθούν προφυλακιστέοι. Σύμφωνα με το νομοθέτη, ποινικά κολάσιμοι θεωρούνταν μόνο όσοι έβγαζαν κέρδος από τη διακίνηση του πορνογραφικού υλικού και όχι όσοι το διακινούσαν για απόλαυσή τους. Η εξωφρενική αυτή διάταξη άλλαξε με το νόμο του 2007 και, έκτοτε, ισχύει στην Ελλάδα μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες. Πλέον ποινικό αδίκηµα θεωρείται το κατέβασµα και η αποθήκευση των αρχείων παιδοφιλικού υλικού, µε ανώτερη προβλεπόµενη ποινή τα 7 χρόνια.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ
Η «Αράχνη» θεωρείται η µεγαλύτερη διαδικτυακή επιχείρηση εντοπισµού παιδικού πορνογραφικού υλικού παγκοσµίως. Το FBI, που ανέπτυξε το λογισμικό, καταχώρισε αρχικά όλες τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα αρχεία που περιέχουν παιδοφιλικό υλικό. Με την καταγραφή αυτή, κάθε ηλεκτρονικό αρχείο έχει το δικό του μοναδικό αριθµό. Το δικό του DΝΑ. Όταν το αρχείο αυτό στέλνεται από κάποιο χρήστη, αµέσως η «Αράχνη» ειδοποιεί τόσο για τον αποστολέα όσο και για τον παραλήπτη του τις διωκτικές αρχές, οι οποίες έχουν όλες τις αποδείξεις που χρειάζονται για να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Το FBI, με τη λογική πως ένα ποσοστό 80% του πορνογραφικού υλικού ανακυκλώνεται μεταξύ των παιδόφιλων, κατάφερε να καταχωρίσει 30 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο.
Η «Αράχνη» καταγράφει το ΙΡ (η ταυτότητα του υπολογιστή) τόσο του αποστολέα όσο και του παραλήπτη και, στη συνέχεια, µε εισαγγελική εντολή, ο πάροχος του Διαδικτύου παραδίδει τα στοιχεία τους στις διωκτικές αρχές. Ένα πιθανό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού είναι το wi-fi οικιακής χρήσης.

ΚΛΕΙΔΩΝΕΤΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΣ
Σε αρκετές περιπτώσεις έχει χρησιμοποιηθεί το ασύρματο δίκτυο από παιδόφιλους για τη μεταφορά αρχείων τους. Στην περίπτωση αυτή, όµως, ο κωδικός που εµφανίζεται στην Αστυνομία είναι του ιδιοκτήτη του οικιακού wi-fi. Για το λόγο αυτόν, συνιστούν κλείδωμα του ασύρµατου δικτύου και συχνή αλλαγή του κωδικού πρόσβασης.
Η «Αράχνη» πρόσφατα αναβαθμίστηκε με την προσθήκη και επιπλέον δυνατοτήτων. Όπως αυτή που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό εκατοντάδων παιδόφιλων που «φλέρταραν» με 10χρονη ψηφιακή Φιλιππινέζα και πιάστηκαν από την Ιντερπόλ. Πλέον, μέσω ειδικού λογισμικού, κατάφεραν να ελέγξουν τον τόνο και τη χροιά της φωνής, τις εκφράσεις του προσώπου και τις κινήσεις, ώστε το αποτέλεσμα να είναι απολύτως ρεαλιστικό και να θυμίζει ανήλικο κορίτσι και οι διωκτικές αρχές να «ψαρεύουν» πλέον αυτές παιδόφιλους.

Του Στέλιου Βραδέλη / tokarfi.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...