Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Καταιγίδες και θύελλες τη Δευτέρα

Δείτε πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες - Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί- Προβλήματα από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι και το Σάββατο

Με χιόνια, κρύο και ισχυρούς ανέμους έκανε ποδαρικό ο Δεκέμβριος. Από το Σάββατο χιονίζει σε όλα τα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας και της Πελοποννήσου, αλλά και βόρεια της χώρας με αποτέλεσμα η κυκλοφορία σε αρκετές περιοχές να διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Μάλιστα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα ρίξει αρκετό χιόνι, ενώ στο Αιγαίο θα σημειωθεί βαθμιαία επικράτηση θυελλωδών βοριάδων.


Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες, με πρόσκαιρη βελτίωση αργότερα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις ασθενείς, όπου αργότερα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 4-5 μποφόρ και στο Σαρωνικό τοπικά σε ισχυρούς 6 μποφόρ, ενώ μετά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές και πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας τις πρωινές ώρες περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 13 βαθμούς Κελσίου, με πτώση από το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, με ενίσχυση μετά το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 15 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 19 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 17 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 15 έως 20 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, οι οποίοι μετά το απόγευμα θα ενισχυθούν βαθμιαία σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν, με εξαίρεση το Κεντρικό-ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων μέτριοι 4-5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα βόρεια τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, όπου βαθμιαία μετά το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς και θα ενισχυθούν.

Μποφόρ και απαγορευτικά

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, καθώς αλυσίδες χρειάζονται όσοι θελήσουν να μεταβούν στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρρας - Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα και Βασιλίτσας στα Γρεβενά. Επίσης, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 18 – 28 χλμ, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, από το 35 – 55 χμλ, στην εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς, μέσω Βίγλας, από το 9 – 30 χλμ. αλλά και στον δρόμο που οδηγεί από το Αμύνταιο στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου στη Φλώρινα.

Έκτακτα Δελτία θυελλωδών ανέμων

Η ΕΜΥ το βράδυ της Κυριακής εξέδωσε έκτακτα δελτία θυελλωδών ανέμων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι εξής περιοχές:

Η θάλασσα Κυθήρων (νότιοι 7 με 8 μποφόρ), νοτιοδυτικό Αιγαίο (7 με 8 μποφόρ), νοτιοανατολικό Αιγαίο-Ικαρία (7 με 8 μποφόρ), θάλασσα Καστελόριζου (8 μποφόρ) και θάλασσα Ρόδου-Καρπάθιο (7 με 8 μποφόρ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...