Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Κινεζικό ενδιαφέρον για οικισμό στην Αττική με αντάλλαγμα άδεια παραμονής

Είσοδο στην ελληνική αγορά ακινήτων, με επίκεντρο μάλιστα την Αττική, με σκοπό τη δημιουργία οικισμού πολυτελών κατοικιών, προκειμένου να τις πουλήσει σε Κινέζους πολίτες, κάνοντας χρήση του μέτρου της λήψης άδειας παραμονής, ετοιμάζεται να κάνει η κινεζική εταιρεία Jao Design.

Το ενδιαφέρον της εταιρείας μετέφερε την Τρίτη στον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τζέιμς Τζάο σε συνάντηση που είχε μαζί του.

Κατά τη συνάντηση, οι Κινέζοι έκαναν σαφές ότι τους ενδιαφέρει καταρχήν το Λεκανοπέδιο, χωρίς όμως να αναφερθούν σε πιθανές περιοχές, ούτε στο μέγεθος του σχεδίου που έχουν στα σκαριά (προϋπολογισμός, δυναμικότητας, κλπ).

Διευκρίνισαν πάντως ότι το βλέμμα τους στρέφεται σε Δήμους που γειτνιάζουν με το παραλιακό μέτωπο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ενδιαφέρονται για τη δημιουργία συγκροτημάτων τόσο εξοχικών, όσο και μόνιμων κατοικιών στην Ελλάδα.

Όπως έγινε σαφές στον Νότη Μηταράκη, καταλύτης του κινεζικού ενδιαφέροντος είναι η περίφημη ρύθμιση για χορήγηση πενταετούς άδειας παραμονής σε όσους πολίτες εκτός ΕΕ αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα αξίας ίσης ή μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική ρύθμιση μιλούσε για 300.000 ευρώ, κρίθηκε ωστόσο ότι το ποσό είναι μεγάλο, οπότε ο πήχυς κατέβηκε στα 250.000 ευρώ.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρουν πως είναι η πρώτη κρούση μεγάλης ξένης εταιρείας του ευρύτερου χώρου του real estate που εκδηλώνει το ενδιαφέρον της με αφορμή το μέτρο της λήψης άδειας παραμονής για τους αγοραστές των ακινήτων που θα ανεγερθούν.

Προφίλ

Η εταιρεία JAO Design International (www.jaodesign.com) ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1984 και έχει φέρει εις πέρας πάνω από 1.000 έργα στην Κίνα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το συγκρότημα οικολογικών ουρανοξυστών Shishi Yangneiting (424.000 τ.μ.), ο οικισμός Seaview Gardens στο Quanzhou, το συγκρότημα Fujian Province (πάνω από 300 κατοικίες σε 680 στρ.), επενδύσεις στο κεντρικό διαμέρισμα της πόλης YueqingZhejiang Province (18,2 τ.χμ.)

Επίσης έχει λάβει πάνω από 100 βραβεία στην Κίνα και διεθνώς. συμπεριλαμβανομένων του 1ου Χρυσού Φοίνικα του Asia Pacific Hospitality Design Competition για το ξενοδοχείο Xiguan Hutong Courtyard (2012), το UN-Habitat Dubai International Award για την ανάπλαση του Hohhot Islamic Street (2008), και το Grand Prize για τον σχεδιασμό της πόλης Huayang New City (2006).

Εξοχικά και όχι μόνο

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων θεωρούν ότι το μέτρο της χορήγησης πενταετούς άδειας παραμονής σε αγοραστές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ θα προσελκύσει ρώσους και κινέζους αγοραστές, ενώ όπως διαφαίνεται, δεν θα ευνοηθεί μόνο ο κλάδος της εξοχικής κατοικίας. Κι αυτό καθώς οι προθέσεις των κατασκευαστικών εταιρειών, των εταιρειών ακινήτων και των μεσιτών, είναι να προωθήσουν και κύριες κατοικίες από το τεράστιο απόθεμα απούλητων νεόδμητων διαμερισμάτων που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...