Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Μεγάλο άλμα προς τη θεραπεία της τύφλωσης

Τεχνητοί φωτοϋποδοχείς ενσωματώθηκαν στον αμφιβληστροειδή, μετά τη μεταμόσχευσή του σε τυφλά ποντίκια

Η προοπτική της αποκατάστασης της όρασης με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά, σύμφωνα με μελέτη που έδειξε πως είναι δυνατή η εργαστηριακή ανάπτυξη φωτοευαίσθητων κυττάρων του ματιού με τη βοήθεια ενός τεχνητού αμφιβληστροειδούς.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν σε εργαστήριο φωτοϋποδοχείς από βλαστοκύτταρα αλλά και να τους μεταμοσχεύσουν στο μάτι τυφλών ποντικιών, με τα κύτταρα να ενσωματώνονται πλήρως στην αρχιτεκτονική του ματιού και να αρχίζουν ξανά να λειτουργούν.

Οι φωτοϋποδοχείς είναι κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, που αντιδρούν στο φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό σήμα για τον εγκέφαλο. Τα κύτταρα αυτά όμως μπορεί να εκφυλιστούν σε ορισμένες παθήσεις όπως στη νόσο του Stargardt και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας.

Η ομάδα του Moorfields Eye Hospital και του University College του Λονδίνου, που εκπόνησε και δημοσίευσε τη μελέτη στο περιοδικό Nature Biotechnology, δεν έχει παρατηρήσει ακόμα σημαντική βελτίωση στην όραση των ποντικιών, καθώς μόλις 1.000 κύτταρα από τα 200.000 που μεταμοσχεύθηκαν κατάφεραν να ενσωματωθούν στο μάτι, αλλά ελπίζει πως σύντομα θα προχωρήσει σε νέα πειράματα που θα της ανοίξουν το δρόμο για τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Πηγή: BBC, The Independent

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...