Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ζήτημα μείωσης του κατώτατου μισθού θέτει εκ νέου το ΔΝΤ

Περαιτέρω ελαστικότητα στην αγορά εργασίας και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επαναφέροντας στο «τραπέζι» το θέμα της μείωσης του «μοναδιαίου κόστους εργασίας»

Θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, θέτει εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Λίγες μόλις ώρες πριν τη νέα τηλεδιάσκεψη του EuroWorkingGroup για την οριστική εκταμίευση της δόσης συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, το ΔΝΤ «ξαναχτυπά».

Σε νέα έκθεσή του για την Ευρωζώνη, που αναφέρεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της, σε ειδική αναφορά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει πρωτίστης σημασίας για τη χώρα μας την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Επιπροσθέτως, το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Είναι γνωστό πως το 2011, το Ταμείο είχε προτείνει στην ελληνική πλευρά να αυξήσει κάποιους έμμεσους φόρους, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στη χώρα μας και πως κατώτατος μισθός και αποζημιώσεις έχουν ψαλιδιστεί, και τα δεδομένα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν αλλάξει, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι οι μειώσεις αυτές των μισθών δεν έχουν περάσει στις τιμές των προϊόντων, γιατί «αξιοποιήθηκαν» από τις επιχειρήσεις προκειμένου να διευρύνουν τα κέρδη τους.

Το εξωφρενικό, δε, είναι πως παρότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει όλα τα παραπάνω, προτείνει να ληφθούν και νέα μέτρα, όπως είναι η μείωση του Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας. Επαναφέρει δηλαδή το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, συζήτηση που είχε ανοίξει πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού, γεγονός που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...