Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Απάτη σε βάρος του ΙΚΑ ύψους 5 εκ. ευρώ από μεγάλο όμιλο προϊόντων

Μεγάλη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ από όμιλο επώνυμων προϊόντων, ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ ανακαλύφθηκε από την Διεύθυνση Πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η απάτη εντοπίσθηκε μόλις από την Διεύθυνση ενεργοποιήθηκε το σύστημα «Risk Analysis». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εταιρεία στο παρελθόν είχε σαν αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία πολυτελών υποδημάτων ενώ σήμερα, την κατασκευή και εμπορία επώνυμων ενδυμάτων. Το σύστημα ανακάλυψε πως από το 2002 μέχρι σήμερα είχε υποβάλει Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν σε υψηλές αμοιβές εργαζομένων, αλλά ουδέποτε κατέβαλε τα ανάλογα ποσά.

Η έδρα της εταιρείας ήταν στο Νέο Ηράκλειο όπου και πήγαν οι ελεγκτές του ΙΚΑ. Υπήρχε μάλιστα και «κρυφή είσοδος», ενώ ο χώρος ήταν καλά φυλασσόμενος και με πολλές κάμερες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, αντιμετώπισαν κατά την πρώτη επίσκεψη επιθετική συμπεριφορά και επανήλθαν με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Η «ανώνυμη εμπορική και βιομηχανική εταιρεία υποδημάτων» ήταν μάλιστα και διάδοχος άλλης που είχε πουληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έτσι όλες οι υποχρεώσεις του ομίλου προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, είχαν μεταφερθεί στην εταιρεία αυτή, η οποία ήταν σε αδράνεια όμως από το 2008.

Η εταιρεία ασφάλιζε στις καταστάσεις της εικονικά, δεκάδες εργαζομένους των άλλων εταιρειών καθώς και άλλα άγνωστα πρόσωπα. Μέσα στους ασφαλισμένους βρίσκονταν, από ιδιοκτήτες άλλων εταιρειών του ομίλου μέχρι και συγγενείς τους οι οποίοι εμφάνιζαν υψηλούς μισθούς για να λάβουν και υψηλές συντάξεις από το ΙΚΑ χωρίς ωστόσο να έχουν καταβάλλει τις απαραίτητες εισφορές.

Οι επιθεωρητές του ΙΚΑ εντόπισαν μάλιστα την «πρόεδρο» και νομικά υπεύθυνη της εταιρείας, σε μονοκατοικία στη Γλυφάδα. Είναι μία 83χρονη γυναίκα, συγγενής ενός εκ των επιχειρηματιών, που πάσχει από χρόνιο νόσημα και ζει υποβοηθούμενη από οικιακή βοηθό.

Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να εντοπιστούν εάν η εταιρεία έχει διαπράξει και άλλες φορολογικές παραβάσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για παράδειγμα, στο μισθολόγιο της συγκεκριμένης εταιρείας, υπήρχε εργαζόμενος, που εμφανιζόταν να λαμβάνει για μια δεκαετία μισθό 5.000 ευρώ κάθε μήνα, αλλά δεν διέθετε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Το συνολικό χρέος σήμερα της εταιρίας προς το ΙΚΑ-ETAM ανέρχεται σε 4.452.731 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...