Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα αντικαρκινικά φάρμακα στο Θεαγένειο

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η διοίκηση του «Θεαγένειου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε βάρος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας, εξαιτίας άρνησής να προμηθεύσει το νοσηλευτικό ίδρυμα με φάρμακα, απαραίτητα για τη θεραπεία των καρκινοπαθών, επικαλούμενη τα συσσωρευμένα χρέη, που ξεπερνούν τα 7,3 εκατ. ευρώ. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ιωάννα Κατσή, έδωσε εντολή να γίνει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής.

Όπως έγινε γνωστό, η οφειλή του νοσοκομείου προς την εταιρία, η οποία έχει την αποκλειστικότητα στη διάθεση των αντικαρκινικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά, ανέρχεται σε 7.331.448,35 ευρώ, με αποτέλεσμα να σταματήσει, με απόφαση των εκπροσώπων της εταιρίας, η προμήθεια των φαρμάκων προς το «Θεαγένειο», παρά της επανειλημμένες εκκλήσεις περί του αντιθέτου που απηύθυνε η διοίκηση του ιδρύματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η διοίκηση του «Θεαγένειο», η γνωστή φαρμακευτική εταιρεία αποφάσισε ότι εφόσον χορηγήσει στο μέλλον ποσότητες, αυτές θα αντιστοιχούν στο κάθε φορά καταβαλλόμενο χρηματικό ποσό. Ακόμη κι έτσι όμως, σύμφωνα με τους διοικούντες το νοσοκομείο, και με δεδομένους τους ρυθμούς εξόφλησης των οφειλών, τα φάρμακα για τις ανάγκες των καρκινοπαθών θα επαρκούν για μόλις 2-3 μέρες.

Όπως τονίζεται στην μηνυτήρια αναφορά, τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους των φαρμάκων, το «Θεαγένειο» έχει καταβάλει στην εταιρία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τους και μόνο από τις αρχές του 2012 έχει καταβάλει το ποσό των 1.635.832, 60 ευρώ. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του νοσοκομείου διαβεβαιώνει την φαρμακευτική εταιρία ότι οι απαιτήσεις της δεν κινδυνεύουν να μην ικανοποιηθούν, «δεδομένης της κρατικής χρηματοδότησης των πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας που έχει το νοσοκομείο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...