Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για τα μάτια μας, όσο και το αντιηλιακό για το σώμα μας. Κάτι που δεν ισχύει μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα, αλλά για όλο το χρόνο. Και αυτό γιατί ακόμη και όταν το φως του ήλιου δεν είναι εκτυφλωτικό, δε σημαίνει ότι δε δεχόμαστε ακτινοβολία, η οποία μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβής.

Η επιλογή των γυαλιών ηλίου δεν πρέπει να γίνεται με τα ίδια κριτήρια που γίνεται η επιλογή ενός ρούχου ή ενός αξεσουάρ. Καλή είναι η μόδα αλλά μην ξεχνάτε ότι ο σκοπός είναι, πάνω από όλα, η καλύτερη προστασία των ματιών σας από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Ποια λάθη να αποφύγετε

1) Μη Θεωρείτε ότι τα γυαλιά ηλίου είναι μόνο για ενήλικες

Ένας ενήλικος έχει την ίδια ανάγκη για γυαλιά με έναν έφηβο ή ένα παιδί. Τα μάτια των παιδιών μάλιστα είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία και πρέπει να προστατεύονται από γυαλιά εξαιρετικής ποιότητας. Είναι αδιανόητο να αφήνουν οι γονείς μικρά παιδιά να κυκλοφορούν το καλοκαίρι, στην παραλία, χωρίς γυαλιά, δεδομένου ότι οι βλαβερές επιπτώσεις της ακτινοβολίας είναι αθροιστικές.

2) Μη φοράτε γυαλιά μόνο τις ηλιόλουστες ημέρες

Τα γυαλιά δεν είναι απαραίτητα μόνο όταν υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, όπως όταν πηγαίνετε στη θάλασσα ή στην εξοχή. Ακόμη και με συννεφιά, τα μάτια σας είναι εκτεθειμένα στην ακτινοβολία, για αυτό μην ξεχνάτε ότι τα γυαλιά ηλίου είναι πολύτιμο αξεσουάρ για όλες τις εποχές.

3) Μη δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στο σκελετό παρά στους φακούς

Σύμφωνοι, είναι σημαντικό να σας ταιριάζει ο σκελετός και να έχει καλή εφαρμογή στο πρόσωπό σας χωρίς να είναι πολύ σφιχτός, για να μη σας προκαλεί δυσφορία. Ακόμη καλό είναι να προτιμήσετε κοκκάλινο σκελετό για να αποφύγετε τον κίνδυνο δερματοπάθειας. Αν πάλι επιλέξετε σκελετό μεταλλικό, φροντίστε να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το δέρμα, γιατί με τον καιρό οξειδώνεται και μπορεί να προκληθούν δερματίτιδες εξ επαφής.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο φακό. Εφόσον το υλικό των φακών είναι UV protection, δηλαδή ανακόπτουν το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), παρέχουν προστασία είτε είναι ανοιχτόχρωμοι είτε είναι σκουρόχρωμοι. Ωστόσο σε συνθήκες μεγάλης ηλιοφάνειας, επιβάλλεται η χρήση σκουρόχρωμων απορροφητικών φακών.

4) Μην αγοράζετε γυαλιά από πλανόδιους

Η πιο έξυπνη κίνηση είναι να αγοράζετε γυαλιά από καταστήματα οπτικών. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξετε «επώνυμα» ή πανάκριβα γυαλιά αλλά τουλάχιστον μην κάνετε το λάθος να αγοράσετε ένα προϊόν, που προορίζεται για τα μάτια σας, αν δεν είστε 100% σίγουροι για την ποιότητά του.

Μικρά μυστικά για τα γυαλιά ηλίου

1) Τα γυαλιά με μεγάλους φακούς προστατεύουν καλύτερα

Τα γυαλιά είναι σημαντικό εκτός από τα μάτια να προστατεύουν και την περιοχή γύρω από τα μάτια, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, επισημαίνουν οι δερματολόγοι. Όσο μεγαλύτεροι είναι οι φακοί τόσο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ευαίσθητης περιοχής καλύπτουν.

2) Η ιδανική απόχρωση φακού

Ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να κάνετε, μπορείτε να επιλέξετε και την κατάλληλη απόχρωση του φακού:

Οι αποχρώσεις του καφέ είναι ιδανικές για την έντονη ηλιοφάνεια γιατί περιορίζουν το εκτυφλωτικό φως.

Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ και εξορμήσεις γιατί κάνουν τα χρώματα πιο έντονα και φωτεινά.

Οι γκρι και γκριζοπράσινοι φακοί ενδείκνυνται για τις περισσότερες χρήσεις, αφού φιλτράρουν το έντονο φως και προσφέρουν καλή σκίαση, χωρίς να παραμορφώνουν τα χρώματα.

Οι χρωματιστοί φακοί π.χ. ροζ ή μωβ είναι η καλύτερη επιλογή για την πόλη, ειδικά όταν έχει συννεφιά, γιατί δε δημιουργούν μεγάλη σκίαση αλλά και για υδάτινα σπορ αφού προσφέρουν το σωστό contrast αντικειμένων, που βρίσκονται σε χώρο με μεγάλες γαλάζιες ή πράσινες επιφάνειες.

3) Ο σωστός τρόπος καθαρισμού

Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού είναι με κρύο νερό και σαπούνι. Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα και άλλα ισχυρά υλικά καθαρισμού γιατί καταστρέφουν τόσο τους φακούς όσο και το σκελετό. Στα καταστήματα οπτικών μπορείτε να βρείτε ειδικά καθαριστικά υγρά και σπρέι.

4) Η σωστή συντήρηση

Αποφύγετε την έκθεσή τους σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, παρατώντας για παράδειγμα τα γυαλιά σας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Μην τα χρησιμοποιείτε μέσα στη θάλασσα ή στην πισίνα και αν τυχόν βραχούν με θαλασσινό νερό ή νερό της πισίνας, καθαρίστε τα αμέσως με ένα νωπό πανί. Εννοείται ότι όταν τα βγάζετε, τα τοποθετείτε μέσα σε σκληρή θήκη για να μη φθείρονται.
medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...