Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Proton... "τραπέζι πίστα" στον Κορυδαλλό για τον Λαυρεντιάδη και 25 φίλους του

Ποινική δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, όπως άλλωστε αναμενόταν, άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο κ. Λαυρεντιάδης, κατηγορείται πλέον ευθέως από την ελληνική Δικαιοσύνη για σύσταση εγκληματική οργάνωσης, ξέπλυμα χρήματος και απάτη σε σχέση με τα δάνεια μαϊμού των 701 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε η Proton Bank υπό τη δική του διοίκηση σε φίλους και συνεργάτες του προκειμένου να αγοράσουν τις εταιρείες που ο ίδιος πουλούσε. Επιπλέον κατηγορείται και για υπεξαίρεση.

Στο πολύμηνο χρονικό διάστημα που ήταν ύποπτος δεν κατάφερε ούτε να πείσει για την αθωότητά του ούτε να εκμεταλλευτεί τελικά τις ευεργετικές διατάξεις που απαλλάσσουν όποιον επιστρέφει τα χρήματα που έχει καταχραστεί ή αφαιρέσει δολίως.

Ο κ. Δραγάτσης έστειλε όλο το φάκελο με τα δάνεια μαϊμού του κ. Λαυρεντιάδη στον προϊστάμενό του οικομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη από τον οποίο αναμένεται να ασκηθούν και οι ποινικές διώξεις σε βάρος του επιχειρηματία και σε 25 -από τους αρχικά 32 υπόπτους- συνεργάτες και φίλους του, που κρίθηκε ότι υπάρχουν στοιχεία για συμμετοχή τους στα τρία κακουργήματα.

Βάση του, 110 σελίδων, εισαγγελικού πορίσματος:

Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, τέσσερα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας και της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Proton Bank και 15 ιδιοκτήτες εταιριών που έλαβαν τα επίμαχα δάνεια 701 εκατομμυρίων, πρέπει να διωχθούν για τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης από κοινού σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου με 1608/50 "περί καταχραστών δημοσίου χρήματος" και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο κ. Δραγάτσης ζητά να ασκηθεί επιπλέον δίωξη στον κ. Λαυρεντιάδη για την κατηγορία της υπεξαίρεσης που αφορά ποσό 54 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, ζητά να διωχθούν για το αδίκημα της «άμεσης συνέργειας σε νομιμοποίηση από παράνομη δραστηριότητα», έξι πρόσωπα- υπάλληλοι της εταιρίας ALAPIS.

Ο κ. Δραγάτσης ουσιαστικά διαχωρίζει το σκέλος της δικογραφίας που αφορά την εταιρία Vosivon, με εκπρόσωπο γνωστό επιχειρηματία στον χώρο των κατασκευών και στο πόρισμά του ζητά η υπόθεση να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Εφετών ώστε να ελεγχθεί αν τίθεται θέμα διερεύνησης του αδικήματος της χειραγώγησης μετοχών.

Εγκυρες πηγές του Εφετείου τονίζουν ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν προκύπτει να συνδέεται με την υπόθεση Λαυρεντιάδη.

Μέχρι και πριν λίγες ημέρες, πληροφορίες ήθελαν τους εκπροσώπους του επιχειρηματία να διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Λαυρεντιάδης προτίθεται να επιστρέψει στην τράπεζα 74 εκατομμύρια ευρώ και ότι με την έκδοση εγγυητικών που θα προσκόμιζε, το συνολικώς καταβλητέο ποσό θα έφθανε τα 100 εκατομμύρια.

Τα χρήματα της Ελβετίας

Η φημολογούμενη, όμως, πρόθεση του επιχειρηματία φαίνεται να ήταν σε συνάρτηση με την αποδέσμευση των χρημάτων της Ελβετίας, που λέγεται ότι ζήτησε προχθές, γεγονός που αρνήθηκε κατηγορηματικά η Εισαγγελία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα με δικαστική συνδρομή ανακαλύφθηκαν και δεσμεύτηκαν στην Ελβετία 3 λογαριασμοί του κ. Λαυρεντιάδη με 160 εκατομμύρια ευρώ ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται παγκόσμιο σαφάρι για την ανακάλυψη και άλλων μεγάλων χρηματικών ποσών που έχει «κρύψει» ο επιχειρηματίας σε διάφορα κράτη του κόσμου. Συνολικά υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια ο κ. Λαυρεντιάδης είχε ταμειακή ρευστότητα που ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ. Πριν λίγους μήνες είχαν δεσμευτεί όλες οι καταθέσεις και οι θυρίδες του επιχειρηματία στην Ελλάδα.

Η άσκηση ποινικών διώξεων

Από εδώ και πέρα και εφόσον ασκηθούν οι ποινικές διώξεις ο κ. Λαυρεντιάδης θα κληθεί να απολογηθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποφύγει όπως έκανε με την κλήση του για παροχή διευκρινήσεων που του είχε αποστείλει ο κ. Δραγάτσης.

Εάν δεν προσέλθει θα ζητηθεί η βίαια προαγωγή του και μετά την απολογία του θα αποφασιστεί το ενδεχόμενο της προφυλάκισής του κάτι το οποίο -όπως έχει καταγράψει το iefimerida.gr- επιθυμεί διακαώς να αποφύγει. Η εμπειρία πάντως αναφέρει ότι αυτό με βάση τις δεδομένες κατηγορίες είναι αρκετά δύσκολο, όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση του ηγούμενου Εφραίμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...