Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Ηλίας Τσολακίδης: Ο άνθρωπος πίσω από το «Κίνημα της πατάτας»

Πρόσωπο αμφιλεγόμενο για την τοπική κοινωνία, για άλλους ακτιβιστής, για άλλους... σταρ που τον γοήτευσε η τηλεόραση. Ο λόγος για τον Ηλίας Τσολακίδης, τον άνθρωπο που ηγείται της Ομάδας Εθελοντών Πιερίας στην απελευθέρωση της τιμή ςτης πατάτας.
Όπως και να έχει το σίγουρο είναι ότι με την κίνησή του το προηγούμενο Σάββατο να διαθέσει από το ίντερνετ προς πώληση, χωρίς μεσάζοντες, 24 τόνους πατάτας, προς 0, 25 ευρώ το κιλό, έγινε το πρόσωπο της εβδομάδας.
Τεχνικός διευθυντής στο Τμήμα Αθλητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, με έντονη όμως ακτιβιστική δράση, ο Ηλίας Τσολακίδης, ο επικεφαλής του αποκαλούμενου και «Κινήματος της Πατάτας» έχει πρωτοστατήσει και κατά το παρελθόν σε άλλες παρόμοιες ενέργειες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα «των Νέων» ο Τσολακίδης απέκλεισε δρόμους αντιδρώντας στην επιβολή διοδίων στο Αιγίνιο, συμμετείχε στις ομάδες επιφυλακής για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς στον Όλυμπο, παρότρυνε τους συμπολίτες του να μην πληρώσουν το χαράτσι της ΔΕΗ, ενώ ήταν και ο πρωταγωνιστής της ιστορίας με τις πετούνιες που τον οδήγησε στις δικαστικές αίθουσες για εξύβριση, αφού με επιστολή του, τότε, επέκρινε δριμύτατα τον δήμαρχο Κατερίνης γιατί είχε φυτέψει 200 πετούνιες στο πάρκο της πόλης, εν μέσω καύσωνα, με αποτέλεσμα αυτές να μαραθούν.
Πανελληνίως γνωστός βέβαια έγινε με την πρωτοβουλία του να διαθέσει στην αγορά τόνους πατάτας, παρακάμπτοντας τους παραγωγούς. Αφορμή για την κίνησή του αυτή αποτέλεσε μια άλλη πρωτουβουλία, αυτή των πατατοπαραγωγών στη Θεσσαλονίκκη, οι οποίοι τον προηγούμενο μήνα μοίρασαν στον κόσμο τα αδιάθετα προϊόντα τους.
Το πρόβλημα με τα αδιάθετα προϊόντα είναι τεράστιο και με μεγάλες οικονομικές συνέπειες τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές.Για παράδειγμα στο Νευροκόπι, παράγονται κάθε χρόνο 80.000 τόνοι πατάτας, εκ των οποίων το 50% σαπίζει στις αποθήκες.
Η ομάδα, λοιπόν, της οποίας ηγείται ο Ηλίας Τσολακίδης, ζήτησε από τους παραγωγούς να τους διαθέσουν 24 τόνους πατάτας, από αυτές που παρέμεναν κλεισμένες στις αποθήκες τους, τους οποίους και έβγαλαν προς πώληση στο ίντερνετ αντί 0,25 ευρώ το κιλό. Φυσικά έγιναν ανάρπαστες μέσα σε λίγες ώρες. Η ζήτηση μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη, που όπως λέει και ο ίδιος, θα μπορούσε να διαθέσει ακόμη και 100 τόνους πατάτας.Το εγχείρημα δεν μπορούσε παρά να επαναληφθεί λοιπόν και έτσι τις προηγούμενες ώρες έβγαλαν στο ίντερνετ προς πώληση 75 τόνους πατάτας που έγιναν επίσης ανάρπαστες.
Μάλιστα, την προοηγούμενη εβδομάδα η κίνηση της Ομάδας Εθελοντών Πιερίας βρήκε και πολλούς μιμητές, αφού και πολλοί άλλοι παραγωγοί - ρυζιού, λαδιού, κ.ά. - προχώρησαν σε αντίστοιχες κινήσεις.Αλλά και τα σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη, μείωσαν την τιμή της πατάτας στο μισό, ενώ η κίνησή του αυτή προκάλεσε και το διεθνές ενδιαφέρον, αφού προβλήθηκε από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ένας ξένος κινηματογραφιστής που ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα της κρίσης, ενδιαφέρεται να συμπεριλάβει σε αυτό και το «Κίνημα της Πατάτας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...