Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Πέθανε ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, χτυπημένος από τον καρκίνο. Ο ίδιος, ο οποίος έχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπερες, ηλεκτρονική μουσική, έργα για ορχήστρα, κύκλους τραγουδιών κι άλλα, νοσηλευόταν στο Ερρίκος Ντυνάν, όπου βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1929. Ξεκίνησε τις σπουδές του από το Ωδείο Αθηνών, ενώ μαθήτευσε και στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου. Το 1964 κέρδισε το βραβείο μουσικής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία «Μονεμβασιά» του Γιώργου Σαρρή και το 1968 απέσπασε το βραβείο των κριτικών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία Παρένθεση» του Τάκη Κανελλόπουλου.

Τα πιο γνωστά έργα του είναι «Αναρχία για κρουστά και ορχήστρα και «Σενάριο για δύο αυτοσχέδιους τεχνοκρίτες για ενόργανο σύνολο», ενώ έχει γράψει μουσική και για τις ταινίες, μεταξύ άλλων, «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» του Ντίνου Δημόπουλου, «Λούφα και παραλλαγή», «Άρπα-κόλλα», «Βίος και Πολιτεία» του Νίκου Περάκη και «Η λεωφόρος του μίσους» του Νίκου Φώσκολου.

Ανακοίνωση  του Τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ  για το θάνατο του Νίκου Μαμαγκάκη.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς  συνθέτες, έφυγε σήμερα από κοντά  μας. Κυρίαρχο στοιχείο του πολυσχιδούς  έργου που άφησε είναι το συνταίριασμα της δυτικής μουσικής πρωτοπορίας και της ανατολικής και μεσογειακής μουσικής παράδοσης — κυρίως της μουσικής παράδοσης της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης. Πιστεύοντας ότι «η τέχνη είναι έντεχνη», υπηρέτησε όλα τα είδη μουσικής, αφήνοντάς μας σημαντική παρακαταθήκη έργα για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπερα, ηλεκτρονική μουσική, έργα για ορχήστρα, τραγούδια και άλλα. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...