Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Forbes: Οι Ευρωπαίοι κάνουν λάθος για την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι κάνουν λάθος, αν πιστεύουν ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη. Εάν ανοίξει η πόρτα δεν θα κλείσει μέχρι να διαλυθεί η Ζώνη! Κανείς δεν αναγνωρίζει την πρόοδο που έχουν κάνει οι Έλληνες…

Αυτές τις θέσεις ενστερνίζεται – σε αντίθεση εκείνων που υποστηρίζονται όλο και περισσότερο εντός της ευρωζώνης για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – η νέα ανάλυση του Forbes…

Προειδοποιώντας μάλιστα τους Ευρωπαίους να μην οδηγήσουν την χώρα στην έξοδο, αλλά ούτε και να περιμένουν την επιστροφή των χρημάτων που έδωσαν μέσω πακέτων στήριξης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Forbes, οι Ευρωπαίοι έχουν υιοθετήσει τρεις λανθασμένες απόψεις που έχουν να κάνουν με το ελληνικό ζήτημα.

Πρώτον ότι οι Έλληνες πολιτικοί συνεχώς αποτυγχάνουν να πετύχουν τους στόχους τους. Δεύτερον ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν μπορούν να συνεχίζουν επʼ αόριστον να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Και τρίτον ότι η ελληνική έξοδος από το ευρώ είναι διαχειρίσιμη. Παρά το γεγονός ότι και οι τρεις απόψεις έχουν μεγάλη απήχηση, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Forbes είναι πέρα για πέρα λανθασμένες.

Κατʼ αρχήν ,η πρώτη άποψη καταρρίπτεται από την ίδια την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου στη σελίδα 93 αναφέρεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε από το 10,6% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,4% του ΑΕΠ το 2011, καταγράφοντας μείωση που αντιστοιχεί στο 8,2% του ΑΕΠ.

Για να συγκρίνουμε καλύτερα, στη Μ. Βρετανία, όπου εφαρμόζεται ένα ευρύ σχέδιο λιτότητας η μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος ήταν μόλις 1,8% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο.

Την ίδια ώρα, οι δημόσιες δαπάνες για τα μισθολόγια έχουν μειωθεί κατά 23% από το 2009, οι κοινωνικές παροχές κατά 12% και οι δημόσιες επενδύσεις κατά 40%.

Χωρίς αμφιβολία η ελληνική οικονομία έχει πολλά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, αλλά ήδη η κυβέρνηση της χώρας έχει εφαρμόσει ένα τεράστιο σχέδιο λιτότητας τα τελευταία χρόνια, με καλύτερη αποτελεσματικότητα από αυτήν που παρουσιάζουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες καθημερινά.

Όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα, που οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι ρίχνουν χρήματα σε μία μαύρη τρύπα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αν και η Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της, το πρωτογενές ισοζύγιο είναι κοντά στο μηδέν.

Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα μπορεί να πληρώνει το κόστος δανεισμού της.

Στο τρίτο ζήτημα, το Forbes σημειώνει ότι το τείχος προστασίας που έχει στηθεί για την Ισπανία και την Ιταλία φαίνεται μάλλον σαθρό. Και αυτό αποδεικνύεται με τα προβλήματα που έχουν αυτές οι δύο χώρες, χωρίς καν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Επομένως οι δηλώσεις τύπου ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο δεν ευσταθούν. Οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με την ανάλυση παίζουν λάθος παιχνίδι.


Εάν ανοίξει την πόρτα της εξόδου η Ελλάδα, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι και η Ιταλία δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, την ώρα που οι αντιδράσεις των Γερμανών κλιμακώνονται.

Μόλις ανοίξει το δρόμο κάποιος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι αυτός ο δρόμος θα ακολουθηθεί και από άλλους. Η αβεβαιότητα θα διαλύσει πραγματικά την ευρωζώνη. Η αλήθεια είναι ότι το χρέος της Ελλάδας, το οποίο θα φτάσει το 167% του ΑΕΠ το 2013 είναι εντελώς μη βιώσιμο.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο οι Ευρωπαίοι δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Εάν αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα εποικοδομητικά και όχι αποδομητικά τότε η ευρωζώνη θα αλλάξει προς το καλύτερο.

Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγοι οι Ευρωπαίοι που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με βάση την λογική της αποδόμησης, καθώς θεωρούν ότι έτσι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Όσο πιο γρήγορα αντιληφθούν το συμφέρον τους τόσο πιο ασφαλής θα είναι η ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...