Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Αντίθετος με τη μετατροπής της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας του βυζαντινού Ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσουλμανικό τέμενος, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του fanarion.blogspot.gr, οι δηλώσεις έγιναν κατά την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου σε αυτό το ιστορικό μνημείο της Χριστιανοσύνης, μετά τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, της Κομνήνειας περιόδου, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.

Κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή του στο δήμαρχο της Ματσούκα Ερτογρούλ Γκεντς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απάντησε σε ερώτηση Τούρκων δημοσιογράφων αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος προανήγγειλε τη μετατροπή της λειτουργίας του Μουσείου του Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Εμείς σεβόμεθα όλα τα τζαμιά, όλους τους χώρους προσευχής, όμως στο θέμα της Αγίας Σοφίας (σ.σ.Τραπεζούντας) δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη» σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Είμεθα υπέρ του να συνεχίσει τη λειτουργία της ως μουσείο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την έντονη αντίδραση του οικείου Κοινοτάρχη Ζεκί Μπεϊτάρ, ο οποίος απείλησε ακόμα και με ξεσηκωμό σε μια τέτοια προοπτική, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά τζαμιά, αλλά άδεια.

«Πρώτα να γεμίσουν εκείνα τα Τζαμιά και κατόπιν, αν υπάρχει ανάγκη, μπορεί να γίνει και η Αγία Σοφία» υπενθύμισε τα λόγια του Κοινοτάρχη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Όμως, τώρα δεν υπάρχει ανάγκη, υπάρχει πολιτική σε αυτό το θέμα».

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε, ακόμη, ότι εάν η Αγία Σοφία ανοίξει για προσευχή θα προσφέρει υπηρεσία μόνο στους μουσουλμάνους αδελφούς μας, ενώ ως μουσείο προσφέρει υπηρεσία σε όλους τους πολίτες, τους ξένους και σε όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τραπεζούντα, τη Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία γενικότερα. Επιπλέον, σημείωσε, θα υπάρχει κι ένα έσοδο για τον τοπικό πληθυσμό και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής.

«Από αυτής της πλευράς, το λέγω ξεκάθαρα, είμεθα της άποψης να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο» πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κατά την επίσκεψη στο Ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και ο Μητροπολίτης Πέτρος της Εκκλησίας της Γεωργίας, κληρικοί από την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα και τη Γεωργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...