Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ολάντ – Μόντι: Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη, και η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Στην τόνωση της ανάπτυξης αναφέρθηκαν μετά τη συνάντησή τους στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ δήλωσαν τη στήριξή τους στην Ελλάδα, επισημαίνοντας όμως ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Ο ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, που σε άλλες καταστάσεις θα χρειάζονταν μια γενιά. Η Ε.Ε. και οι χώρες της Ευρωζώνης δείχνουν και έδειξαν αλληλεγγύη. Οι δυο χώρες μας προσφέρουν το 40% της στήριξης στην Ελλάδα. Η συνέχεια της εφαρμογής από μέρους της Ελλάδας των δομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι η καλύτερη εγγύηση για την παραμονή της στην ζώνη του ευρώ».

Στις δηλώσεις τους ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επισήμανε ότι πλησιάζουν οι εκλογές στην Ελλάδα. Συμμερίζομαι απόλυτα τα όσα είπε ο Μάριο Μόντι. Είναι οι Έλληνες οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν. Τους σεβόμαστε. Κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να ανταποκριθούν σε όσα τους ζητήθηκαν. Η κατάσταση, όμως ήταν τραγική». «Ο ελληνικός λαός πρέπει να δείξει εκ νέου προσήλωση στο ευρώ και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της Ελλάδας. Η Ευρώπη από τη μεριά της είναι ανάγκη να κάνει ό,τι χρειάζεται», συνέχισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο Γάλλος Πρόεδρος Φραντσουά Ολάντ, είπε ότι η ΕΕ, «πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη. Υποστηρίζω ότι πρέπει να προσφέρουμε κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ στην Ελλάδα». Αναφερόμενος στην Ισπανία, επέμεινε στην «εφαρμογή όσων αποφασίσθηκαν», καθώς έτσι «θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την συνεργασία με την καγκελάριο Μέρκελ», ενώ θα ενισχυθούν «τα μέτρα για την ανάπτυξη, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, είπε ότι οι δύο ηγέτες κατέγραψαν «σύμπτωση απόψεων». Οι δύο ηγέτες έκαναν θετική αποτίμηση των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας. «Πρέπει να δράσουμε, ενισχύοντας τα αδύνατα σημεία. Με παρεμβάσεις στην οικονομία, και το χρηματιστικό τομέα», είπε ο Μόντι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε πως στόχος των δύο ηγετών είναι «να ενισχυθεί η ανάπτυξη, χωρίς εγκατάλειψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά με υιοθέτηση ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως είχαμε ήδη τονίσει στην διάσκεψη της 23ης Μαΐου». «Θα πρέπει να ενισχυθεί και η θέση των χωρών έναντι των αγορών. Συζητήσαμε και για την έκδοση ευρωομολόγων», πρόσθεσε ο Μάριο Μόντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...