Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Χάος στην κυβέρνηση -Ο ένας υπουργός απολύει και ο άλλος προσλαμβάνει


Με την Τρόικα να βάζει το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης και να ζητά επιτακτικά τον ξαφνικό θάνατο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με απολύσεις εξπρές των εργαζομένων, χωρίς αποζημιώσεις και τη κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων να βρίσκεται σε εξέλιξη στην κυβέρνηση επικρατεί σύγχυση. Από τη μία πλευρά υπάρχουν υπουργοί που συντάσσονται με τις απαιτήσεις της Τρόικα και μιλούν για «υποχρεωτικές» απολύσεις, υπάρχουν όμως και εκείνοι που αρνούνται πεισματικά ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις, αντιθέτως θα γίνουν προσλήψεις.

Μητσοτάκης και Στουρνάρας λένε «ναι» σε απολύσεις

Οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιάννης Στουρνάρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτοί που από την πρώτη στιγμή είπαν πως θα πρέπει να υπάρξουν αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος και η χώρα να μην μπορέσει να πάρει τις επόμενες δόσεις από το δάνειο της Τρόικα.

«Αν δεν γίνουν οι απολύσεις, αν δεν προχωρήσει η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα στους χρόνους που έχουν συμφωνηθεί, δεν πρόκειται ούτε καν να πάρουμε τις επόμενες δόσεις», είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών.

Σήμερα χαρακτήρισε μη βιώσιμες τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας και μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι μαζί με την ΛΑΡΚΟ στοιχίζουν στον φορολογούμενο 150 εκατ .ευρώ ετησίως, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «θα γίνει σκληρή διαπραγμάτευση» προκειμένου να πειστούν οι δανειστές ότι η λύση που προτείνει η ελληνική πλευρά, για εκκαθάριση εν λειτουργία, θα δίνει μεγαλύτερη άξια στο δημόσιο σε βάθος χρόνου.

Και ο υπουργός διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης από την στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του δήλωσε πως η κυβέρνηση ήταν αναγκασμένη να λάβει οριζόντια μέτρα γιατί την πίεζαν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τόνιζε πως μέχρι το 2014 θα πρέπει να έχουν δει την πόρτα της εξόδου 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα προέλθουν ακόμα και από καταργήσεις οργανισμών. Παράλληλα δεσμεύεται συνεχώς πως θα απομακρυνθούν άμεσα οι «κοπανατζήδες» και όσοι έχουν καταδικαστεί για πειθαρχικά παραπτώματα από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο πλήρης έλεγχος του προφίλ των δημοσίων υπαλλήλων είναι ιδιαιτέρως σημαντικός όσον αφορά την αξιολόγηση, ενώ όπως υποστηρίζει στο έγγραφο που διαβιβάστηκε «έχει ήδη διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα και πληρότητα, ιδιαίτερα σε στοιχεία που καταθέτει ο ίδιος ο υπάλληλος στην υπηρεσία του και σχετίζονται με την υπηρεσιακή του κατάσταση».

Μιχελάκης και Αδωνις υποστηρίζουν πως δεν θα γίνουν απολύσεις

Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και οι υπουργοί που υποστηρίζουν με τον πλέον δυναμικό τρόπο πως δεν θα γίνουν απολύσεις από το Δημόσιο, αλλά οι υπαληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος μιλώντας το πρωί στο Mega δήλωσε άγνοια για τη δήλωση του κ.Μητσοτάκη πως «σε αντίθεση με τους δημοτικούς αστυνομικούς οι σχολικοί φύλακες δεν θα βρουν δουλειά». Μάλιστα ο κ.Μιχελάκης επιχείρησε να καθησυχάσει τους σχολικούς φύλακες τονίζοντας ότι υπάρχουν θέσεις που μπορούν να μετακινηθούν, όπως φύλακες σε Μουσεία, σε νοσοκομεία κλπ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης βάζει στοίχημα την υπουργική καρέκλα και υποστηρίζει πως αν γίνει έστω και μία απόλυση από το χώρο της Υγείας τότε εκείνος θα παραιτηθεί. Μάλιστα σε πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις παροτρύνει τους πολιτικούς αντιπάλους του να βάλουν στοίχημα λέγοντας πως αν δεν γίνουν απολύσεις να παραιτηθούν εκείνοι από τις θέσεις τους.

Χθες πάντως ανακοινώθηκαν προσλήψεις στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα tο αίτημα για την πρόσληψη στο Δημόσιο ενός μέλους κάθε οικογένειας αστυνομικού και πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του ή τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ικανοποίησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία εκπληρώνει υποχρεώσεις με ιδιαίτερο ηθικό βάρος απέναντι στις οικογένειες αστυνομικών και πυροσβεστών που διακινδυνεύουν τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα για να διασφαλίσουν τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη» σημειώνεται στην ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «από το 2006 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 24 αιτήματα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας από οικογένειες αστυνομικών και πυροσβεστών που πληρούν τις προϋποθέσεις».



Πηγή:  | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...