Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Μικρότερο φέτος το επίδομα θέρμανσης αλλά θα το εισπράξουν όλοι οι δικαιούχοι

Στην... παλιά δοκιμασμένη συνταγή της καταβολής επιδόματος θέρμανσης, που δεν θα συνδέεται με τη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά από τη παταγώδη αποτυχία του περσινού συστήματος. 

Όπως σημειώνουν, πάντως, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, με το νέο σύστημα είναι προφανές ότι το επίδομα θα είναι πολύ μικρότερο, καθώς θα το εισπράξουν όλοι οι δικαιούχοι και δεν θα εξαρτάται από το ύψος της κατανάλωσης καυσίμου, δεδομένο που φαίνεται να προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο.

Η αποτυχία του περσινού συστήματος οφείλεται στο ότι για να πάρουν οι δικαιούχοι το επίδομα έπρεπε πρώτα να αγοράσουν το ακριβότερο κατά 35% πετρέλαιο θέρμανσης και να καταχωρήσουν τα σχετικά τιμολόγια στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΚΕΠΥΟ, το οποίο αφού έκανε τις αναγκαίες διασταυρώσεις με τα στοιχεία που έπρεπε να καταχωρήσουν και οι έμποροι καυσίμων, πίστωνε το επίδομα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Κι επειδή είναι προφανές ότι ο οικονομικά αδύναμος δεν μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο, το αποτέλεσμα ήταν ότι καταβλήθηκαν ούτε 80 εκατ. ευρώ από το διαθέσιμο κονδύλι των 279 εκατ. ευρώ!

Με αυτό το δεδομένο κι έχοντας καταγράψει απώλειες ΦΠΑ περίπου 300 εκατ. ευρώ από τη μειωμένη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επαναφορά- με προσαρμογές- του συστήματος που ίσχυσε προ ετών για τη καταβολή επιδόματος θέρμανσης και όχι πετρελαίου θέρμανσης. Έτσι, με βάση κριτήρια που θα αφορούν στο εισόδημα, στο ύψος της ακίνητης περιουσίας, στην επιφάνεια του ακινήτου και στη τοποθεσία του (θα ισχύσουν γεωγραφικές ζώνες), οι δικαιούχοι θα εισπράξουν είτε εφάπαξ είτε σε δύο δόσεις (Νοέμβριο και Φεβρουάριο) επίδομα, που δεν θα εξαρτάται από τη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.

Ανακοίνωση  της ΔΗΜΑΡ για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης

Η διατήρηση του φόρου  του πετρελαίου θέρμανσης και  κατ΄ επέκταση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, δεν θα επιτρέψει την επιστροφή των πολιτών στην κατανάλωση του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση δεν δικαιούται  να παραμένει προσκολλημένη στην προηγούμενη  ρύθμιση, όταν μάλιστα  δεν έχει προκύψει  κανένα όφελος για τα έσοδα του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...