Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Η θριαμβεύτρια Μέρκελ λέει με χαμόγελο στην Ελλάδα: «Δεν σας αφήνουμε να χαλαρώσετε»

Σαφές μήνυμα ότι η μεταρρυθμιστική πίεση δεν μπορεί να χαλαρώσει πρόωρα, έστειλε η θριαμβεύτρια των γερμανικών εκλογών Αγκελα Μέρκελ, στην πρώτη της δήλωση για την Ελλάδα, που δεν μπορούσε να λείψει από τις μετεκλογικές συζητήσεις στη Γερμανία. Ποτέ δεν υποκριθήκαμε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα επανέλθει στην ημερήσια διάταξη, τόνισε ερωτηθείσα για το ζήτημα του τρίτου πακέτου στήριξης.


Κατά τη διάρκεια της εκπομπής Berliner Runde στο κρατικό γερμανικό κανάλι ARD, όπου συμμετέχουν οι κυριότεροι υποψήφιοι για την Καγκελαρία, η Αγκελα Μέρκελ ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο γιατί δεν είπε πιο καθαρά στους γερμανούς ψηφοφόρους την περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας ότι χρειάζεται να δοθεί στην Ελλάδα και τρίτο πακέτο στήριξης

«Το είπε για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομικών τον περασμένο Νοέμβριο του 2012, είδα όλα τα πρωτόκολλα της επιτροπής Οικονομικών, της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το είπε και στο κοινοβούλιο» απάντησε η Μέρκελ.

« Ίσως να ξεχάστηκε στη συνέχεια, και με αυτό τον ειλικρινή τρόπο (ο Σόιμπλε) το είπε και πάλι τον Αύγουστο στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς να του ζητηθεί. Για μέρες ολόκληρες συζητήθηκε σε όλες τις πτυχές του και στους ψηφοφόρους ήταν απόλυτα σαφές.

Τώρα αν μας ωφέλησε σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική το ότι όλοι κάναμε σαν να μην είχαμε ακούσει ποτέ ότι το θέμα Ελλάδα θα μπορούσε να ξαναμπεί στην ημερήσια διάταξη, δεν το ξέρω. Αλλά είναι αδιάφορο», είπε.

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν μιλήσαμε γι αυτό. Το κάναμε και θα το κάνουμε πάντα, να μιλάμε για όσα μπορούμε να προβλέπουμε. Όταν δεν μπορώ να προβλέψω κάτι, δεν μπορώ και να μιλήσω. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε πρόωρα τις πιέσεις για τις μεταρρυθμίσεις», ήταν το μήνυμα της μεγάλης νικήτριας των γερμανικών εκλογών, η οποία συμπληρωσε:

«...Έχουμε π.χ. συζητήσεις στη Σλοβενία για θέματα τραπεζών και μεταρρυθμίσεων. Είχαμε στη Γερμανία την ατζέντα 2010 του προκατόχου μου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Κι εμείς κάναμε μεταρρυθμίσεις που δυσκόλεψαν πολλούς. (...) Γι αυτό όταν ξέρω ότι κάποιο μέτρο θα έχει κόστος, το λέω, αλλά δεν πρόκειται να πω προκαταβολικά κάτι που δεν ξέρω».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...