Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Νέα αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος με πρωτοβουλία της ΕΕ;

ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ – ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


«Χωρίς κανείς –δυστυχώς- να ενδιαφέρεται από ελληνικής πλευράς, η Επιτροπή προχωρεί σε μια νέα παρέμβαση στο εμπόριο ρύπων, μεταφέροντας σε μεταγενέστερο χρόνο τις ποσοστώσεις των εκπομπών αερίων (backloading), κάτι που θα έχει ως άμεση επίπτωση την αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τους Έλληνες και Ευρωπαίους καταναλωτές. Έδωσα χθες –μόνος- την μάχη στην επιτροπή περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου, όπου μπορούμε ενδεχομένως να σταματήσουμε την αύξηση αυτή, θέτοντας το θέμα με μεγάλη ένταση στην Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Χέντεγκαρντ. Η κυβέρνηση αντίθετα –όπως πληροφορήθηκα- δεν έχει κάνει καμία σοβαρή παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών. Δεν ξέρω γιατί αδρανεί, αλλά την καλώ να κινητοποιηθεί και να παρέμβει. Οι Έλληνες καταναλωτές δεν αντέχουν άλλη επιβάρυνση».

Τη δήλωση αυτή έκανε ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης μέλος της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, με θέμα τη μεταφορά ποσοστώσεων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου (backloading) και της μακροπρόθεσμης προοπτικής του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ETS) της ΕΕ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ


Στην παρέμβασή του στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Θόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε τα εξής:

"Θα ήθελα κατ΄ αρχήν να ξεκινήσω με τον Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης (Clean Development Mechanism). Είχα ζητήσει, όταν αποκαλύφθηκε από μένα και άλλους συναδέλφους το σχετικό σκάνδαλο, να σταματήσει άμεσα η λειτουργία του. Δεν έγινε αυτό και τώρα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες. Αυτοί που τα έχουν "ξεπουλάνε" τα CDM καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της κατάργησής τους. Άκουσα ότι προσπαθούμε να έχουμε και μια καλή βιομηχανική πολιτική. Πράγματι έχουμε μια καλή βιομηχανική πολιτική για την Κίνα !, η οποία αυτή τη στιγμή, όπως μας πληροφορούν και οι παραγωγοί των φωτοβολταικών πάνελ, επιδοτεί τους παραγωγούς της, προκειμένου να πάρει τις επιδοτήσεις που δίνουμε εμείς στην αγορά των φωτοβολταικών, την ώρα που οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν! Βρισκόμαστε λοιπόν σε δεινή θέση, ως προς την κλιματική αλλαγή. Θα σας εξηγήσω τώρα τι θα συμβεί με το μέτρο που προτείνετε και τι συνέπειες θα έχουμε στην Ελλάδα. Θα αυξηθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κόσμος δεν θα μπορεί να πληρώσει, η εταιρεία ηλεκτρισμού δεν θα μπορεί να επενδύσει σε νέα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, θα συνεχίσουμε με τις παλιές εγκαταστάσεις που εκπέμπουν ρύπους στην ατμόσφαιρα, πληρώνοντας ταυτόχρονα ακριβά εμείς και οι πολίτες μας τα δικαιώματα ρύπων. Αυτό θέλετε πραγματικά να κάνετε;"

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφορά το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΔΕ της ΕΕ), με το οποίο δημιουργήθηκε η πρώτη μεγάλη αγορά ρύπων. παγκοσμίως και έτσι διαμορφώνεται σε ενωσιακή κλίμακα η τιμή των εκπομπών αυτών. Ο τρόπος πλειστηριασμού δικαιωμάτων εκπομπών, ανατίθεται από την υπάρχουσα οδηγία στην Επιτροπή. 

Ένα από τα χαρακτηριστικά της μετάβασης από τη 2η φάση (περίοδος 2008-2012) στην 3η (περίοδος 2013-2020) και των εκτελεστικών διατάξεων που έχουν θεσπιστεί μέχρι σήμερα είναι η βραχυπρόθεσμα αναμενόμενη προσωρινή και σημαντική αύξηση της προσφοράς δικαιωμάτων ρύπων. Αυτό επιτείνει τον ήδη σημαντικό και απρόβλεπτο αντίκτυπο των μακροοικονομικών εξελίξεων, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση των εκπομπών, που δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τα έτη 2012 και 2013. Αυτός ο συνδυασμός αυξημένης καθαρής προσφοράς και μειωμένης ζήτησης έχει ολοένα μεγαλύτερη επίδραση στην λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ρύπων κατά τη μετάβαση στη 3η φάση, μειώνοντας την τιμή των εκπομπών (τιμή άνθρακα). Η Επιτροπή λοιπόν ζητά να μπορεί πλέον να προσαρμόζει το χρονοδιάγραμμα των πλειστηριασμών, για κάθε περίοδο, κάτι που ουσιαστικά θα οδηγήσει σε μείωση της προσφοράς ρύπων και αύξηση της τιμής τους, που περιλαμβάνεται στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και σειράς άλλων ενεργειοβόρων προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...