Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Νέα έρευνα: Γιατί τα περιττά κιλά επιστρέφουν;


Αμερικανοί ερευνητές θεωρούν ότι ανακάλυψαν γιατί «επιστρέφουν» τα περιττά κιλά μετά από μία επιτυχημένη δίαιτα... Όπως διαπίστωσαν σε μελέτη που έγινε σε ποντίκια, η παχυσαρκία μπορεί να επαναριθμήσει το μηχανισμό που ρυθμίζει το«φυσιολογικό» βάρους του σώματος, με τέτοιο τρόπο που να τείνει να βρίσκεται διαρκώς σε αυξημένα επίπεδα.Με άλλα λόγια το σώμα θεωρεί ότι το «φυσιολογικό» του βάρος είναι αυτό της παχυσαρκίας, οπότε μπλοκάρει τις προσπάθειες να το αλλάξουμε και να το μειώσουμε. Όσο μεγαλύτερο διάστημα μάλιστα κάποιος έχει περιττά του κιλά, τόσο το πρόβλημα του βάρους του καθίσταται μη αναστρέψιμο.
Η μελέτη δείχνει ότι η παχυσαρκία αποτελεί έως ένα βαθμό μία αυτοδιαιωνιζόμενη διαταραχή σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστήμονα της έρευνας. Η μελέτη έγινε σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, των όποιων οι ειδικοί παρακολουθήσουν την απώλεια βάρους σε διάφορα στάδια και ηλικίες με τη χρήση ενός γενετικού «διακόπτη» πουκαταστέλλει την όρεξη.

Σε μια ομάδα ποντικιών ο διακόπτης αυτό ενεργοποιήθηκε αμέσως μετά τον απογαλακτισμό τους, εμποδίζοντάς τα τρωκτικά να υπερκαταναλώσουν φαγητό. Άλλη ομάδα ποντικιών διατήρησε μέχρι την ενηλικίωση της ένα υγιές σωματικό βάρος επειδή οι ερευνητές τούς έδιναν μετρημένες ποσότητες φαγητού, ενώ οι ερευνητές ενεργοποίησαν αργότερα τον «διακόπτη». Οι ποντικοί αυτής της ομάδας δεν πάχυναν. Αντιθέτως, η τρίτη ομάδα ποντικιών που οδηγήθηκε από την αρχή στην παχυσαρκία, μέσω παροχής μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, ουδέποτε ανέκτησε το φυσιολογικό της βάροςέπειτα από την ενεργοποίηση του διακόπτη, παρόλο που οι ερευνητές μείωσαν την ποσότητα φαγητού και έδιναν στα τρωκτικά την ευκαιρία να κινούνται περισσότερο.

Τα νέα ευρήματα εγείρουν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα σε βάθος χρόνου οποιασδήποτε δίαιτας αλλά και της συστηματικής γυμναστικής που χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα για την απώλεια των περιττών κιλών.
lifezone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...