Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ο Έλληνας με το υψηλότερο IQ στον κόσμο!

Ένα από τα τεστ ευφυΐας που εμφανίζονται ως διαφημιστικά σε διάφορα σάιτ ήταν η αφορμή να ανακαλύψει ο Ευάγγελος Κατσιούλης το εξαιρετικά υψηλό IQ του, το οποίο τον καθιστά τα τελευταία χρόνια τον άνθρωπο με τον υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης στον κόσμο. Ο 36χρονος Ελληνας ψυχίατρος με σπουδές που εκτείνονται στη Φιλοσοφία, στην Ψυχοφαρμακολογία και με ενεργή συμμετοχή στην ιατρική έρευνα αναδείχθηκε ως ο άνθρωπος με την κορυφαία νοημοσύνη παγκοσμίως και από το World Genius Directory αφού το IQ του υπολογίστηκε στο 198!

Ο δεύτερος είναι ένας μάλλον... reality αισθητικής Αμερικανός, ο Ρικ Ρόσνερ, με IQ 192, ο οποίος έχει γράψει σενάρια για διάφορες τηλεοπτικές σειρές, ενώ για πολλά χρόνια έβγαζε τα προς το ζην ως στρίπερ και γυμνό μοντέλο. Ο 54χρονος που ζει στο Λος Αντζελες είχε μάλιστα δηλώσει πρόσφατα ότι κάποιες φορές περνάει ακόμη και είκοσι ώρες τη μέρα κάνοντας ΙQ test για να καταφέρει να εκθρονίσει τον Ευάγγελο Κατσιούλη από την κορυφή! Αυτή η στάση απέχει πολύ από εκείνη του Ελληνα γιατρού, ο οποίος κάθε άλλο παρά ασχολείται με το να βελτιώσει τις επιδόσεις του, ειδικά γι' αυτά τα τεστ. «Δεν ήταν σκοπός να είμαι σε καμία κορυφή. Πάντα έκανα αυτές τις δοκιμασίες για να διασκεδάζω. Το ότι έχω μια επίδοση από τις καλύτερες που υπάρχουν δεν ήταν σκοπός. Υπάρχουν άλλα μέλη αυτών των λεσχών που έχουν σκοπό τις μεγάλες επιδόσεις. Εύχομαι λοιπόν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να με ξεπεράσουν. Θα το χαρώ πολύ» δηλώνει στην «Espresso» ο δρ Κατσιούλης που ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί ερευνητικό έργο στο τμήμα Ιατρικής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Πώς όμως μπήκε στη διαδικασία να μετρήσει το IQ του ο κορυφαίος της παγκόσμιας λίστας; «Στο σχολείο είχα απλά κάποιες ενδείξεις. Μεγάλες επιδόσεις, καλές θέσεις σε διαγωνισμούς, στις πανελλήνιες... Στη Μαθηματική Εταιρεία επίσης τα είχα πάει καλά. Μπήκα στη διαδικασία των τεστ όταν έκανα το αγροτικό μου στην Κέρκυρα το 2000-2001. Μπήκα σε μια ιστοσελίδα και δίπλα εμφανίστηκε μία από τις διαφημίσεις με τεστάκια νοημοσύνης και το έκανα. Πήγα πολύ καλά, μετά μπήκα σε ακόμη ένα σχετικό σάιτ και άρχισα να μετέχω σε λέσχες. Από τις πολλές λέσχες, μετά κατέληξα πως ό,τι συνέβαινε με τις ομάδες αυτές δεν με κάλυπτε, οπότε δημιούργησα κάποιες δικές μου λέσχες-κοινότητες εδώ και έντεκα χρόνια».

Ο δρ Κατσιούλης αποφάσισε ότι έπρεπε να δημιουργήσει ένα δίκτυο-ομπρέλα προκειμένου να διευκολύνει και άλλους ανθρώπους με υψηλή νοημοσύνη. «Ονομάζεται Win. Εχει πάρα πολλές λέσχες, περίπου τριάντα πέντε, από τις οποίες οι επτά είναι δικές μου. Εχω και μια λέσχη για μικρά παιδάκια. Στόχος αυτού του δικτύου είναι να φέρει μέλη από διαφορετικές λέσχες σε επαφή για ανταλλαγές απόψεων σε διάφορες θεματολογίες, δραστηριότητες κ.λπ. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ομάδες για την ποίηση, τα μαθηματικά, τις γλώσσες, την τέχνη. Σε αυτές εντάσσονται άνθρωποι που στην ουσία προβληματίστηκαν λίγο περισσότερο στη ζωή τους για να δουν αν μπορούν να κάνουν κάποια περισσότερα πράγματα και ψάχνοντας τα βρήκαν» εξηγεί.

Ο δρ Ευάγγελος Κατσιούλης παραδέχεται ότι η διαχείριση της διαφορετικότητας των ανθρώπων με υψηλό IQ δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να το διαχειριστεί εύκολα. «Οτιδήποτε έχει κάποιος και τον διαφοροποιεί από έναν μέσο όρο, μπορεί αυτό να αποτελέσει λόγο για να κάνει τη ζωή του καλύτερη ή λόγο να την κάνει χειρότερη. Είναι θέμα διαχείρισης της διαφορετικότητας. Αν κολλήσεις σε αυτό που λέει ένα χαρτί για τη νοημοσύνη σου και πόσο διαφορετικό σε κάνει αυτό, τότε μπορεί να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στη ζωή σου» εξηγεί ο δρ Κατσιούλης και προσθέτει: «Εγώ προσπαθώ να το αξιοποιήσω με διάφορους τρόπους. Θα μπορούσα να είμαι ο περίεργος τύπος που δεν μιλάει σε κανέναν, απομονωμένος, απλά και μόνο για να επιτείνω τη διαφορετικότητα. Αυτό όμως εμένα δεν μου λέει τίποτα. Ως χαρακτήρας και ως προσωπικότητα είμαι πολύ κοινωνικός».

espresso
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...