Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Τα πέντε διαπραγματευτικά όπλα Σαμαρά απέναντι στην Μέρκελ

Μηνύματα ξεκάθαρης στήριξης της Ελλάδας θα προσπαθήσει να αποσπάσει από την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Φρανσουά Ολάντ, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έχοντας στη διάθεσή του πέντε διαπραγματευτικά όπλα στην προσπάθεια να θέσει το ζήτημα της επιμήκυνσης του Μνημονίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι προσδοκίες που έχει η κυβέρνηση από τη σειρά επαφών του κ. Σαμαρά με Γιούνκερ (την Τετάρτη), Μέρκελ την Παρασκευή και Ολάντ το Σάββατο είναι χαμηλές. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον γάλλο πρόεδρο την παραμονή της άφιξής του πρωθυπουργού στο Βερολίνο περιπλέκει την κατάσταση καθώς η κ. Μέρκελ θα επιχειρήσει να υπάρξει κοινή γραμμή Γερμανίας-Γαλλίας απέναντι στο ελληνικό αίτημα. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς θα επιθυμούσε να υπάρξει μια διαφοροποίηση από την πλευρά του Ολάντ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα έδινε έμφαση στην ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να τεθεί το αίτημα για επιμήκυνση αυτή τη στιγμή, ωστόσο ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ανοίξει τουλάχιστον τη συζήτηση στο υψηλότερο πολιτικά επίπεδο και τουλάχιστον να αποσπάσει δηλώσεις για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Μπροστά στη δύσκολη κατάσταση στην οποία θα βρεθεί στο Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς έχει πέντε όπλα:

  • Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τις περικοπές των 11,5 δισ. και την εφαρμογή των όρων  της δανειακής σύμβασης.
  • Την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκρατικοποιήσεων που μπορεί να κινηθεί και πέραν των υποχρεώσεων του Μνημονίου, με πρώτο δείγμα την πώληση της Αγροτικής.
  • Την άμεση προώθηση ρυθμίσεων με στόχο τη μείωση των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο μέσω της εργασιακής εφεδρείας.
  • Την επισήμανση ότι ήδη η Ελλάδα βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο βαθιάς ύφεσης, η οποία επιδεινώνεται από τα προγράμματα λιτότητας χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό, εκτροχιάζοντας τελικώς κάθε προσπάθεια αποτελεσματικής εφαρμογής του Μνημονίου.
  • Τον κίνδυνο η ύφεση και η λιτότητα να τραυματίσουν ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή και να βρουν ζωτικό χώρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακροδεξιές και ακροαριστερές κινήσεις, βάζοντας μεγάλα εμπόδια στην πορεία της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...