Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ψάχνουν τους... εκδρομείς του καρναβαλιού οι ξενοδόχοι της Β. Ελλάδας


Του Κώστα Σιαμέλη /ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Η κρίση και η ανασφάλεια κέρδισαν κατά κράτος τον βασιλιά Καρνάβαλο της Ξάνθης και τους χιονισμένους ορεινούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας: η ύφεση που πλήττει τα νοικοκυριά καθιστά τους εκδρομείς... είδος προς εξαφάνιση, με αποτέλεσμα εκατοντάδες μικρές και μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις να κρέμονται κυριολεκτικά από μία κλωστή.

Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από το εορταστικό τριήμερο της Μεγάλης Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και τους ξενώνες της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Οι «προσταγές» της τρόικας και τα άδεια πορτοφόλια έχουν παγώσει την ψυχολογία των περισσοτέρων κατοίκων της Θεσσαλονίκης, που, όπως όλα δείχνουν, θα γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα είτε εντός των τειχών είτε -στην καλύτερη περίπτωση- στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα τουριστικά πρακτορεία της πόλης: «Το ενδιαφέρον του κοινού για οργανωμένες οδικές και αεροπορικές εκδρομές είναι περιορισμένο, παρά τη συμπίεση των τιμών, που βρίσκονται στα επίπεδα του 2008. Οι εποχές των πτήσεων τσάρτερ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί...», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης. «Όλα δείχνουν ότι μόνο το Μπάνσκο, στη Βουλγαρία, θα σημειώσει ικανοποιητικές πληρότητες. Στο εσωτερικό, εκτιμώ ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα σε προσιτές τιμές μέχρι και την τελευταία στιγμή».
Ο κ. Μαντούσης θεωρεί ότι μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί ο τομέας των ομαδικών εκδρομών, ο οποίος, σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή, σημειώνει πτώση που ξεπερνά το 50%: «Οι παραδοσιακοί πελάτες των οργανωμένων εκδρομών ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Το εισόδημά τους, όμως, έχει πλέον πληγεί ανεπανόρθωτα. Αν σ’ αυτό συνυπολογίσουμε και την κακή ψυχολογία που διακατέχει την πλειοψηφία των Ελλήνων, τότε καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα».
Πάντως, τα περισσότερα τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης καταφέρνουν, μέχρι στιγμής, να αντιστέκονται στην ύφεση, αφού πρόκειται κατά κύριο λόγο για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, που έχουν περιθώρια εξοικονόμησης χρημάτων μέσω της μείωσης των λειτουργικών εξόδων τους.

«Μνημονιακές» οι τιμές, αλλά…

Παρότι τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία δεν τύπωσαν για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μεγάλο αριθμό ενημερωτικών-διαφημιστικών φυλλαδίων και δεν διαφήμισαν (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) τα προϊόντα τους στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συνεχίζουν να διοργανώνουν εκδρομές που, σε παλαιότερες εποχές, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «λαχείο».
Πάτρα, Κωνσταντινούπολη, Βουκουρέστι, Μπόροβετς και Σόφια είναι μερικοί από τους προορισμούς που προσφέρονται (επί ματαίω...) «κοψοχρονιά».
«Υπάρχει τριήμερη εκδρομή για τη Σόφια, με ημιδιατροφή, που κοστίζει 145 ευρώ σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και 180 ευρώ σε πεντάστερο. Όσον αφορά την οδική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη, η τιμές για τετράστερο ξενοδοχείο με πρωινό ξεκινούν από τα 170 ευρώ», εξηγεί στη «Μ» η τουριστική πράκτορας Έφη Κατέρη. «Το τριήμερο αποτελεί μια συμφέρουσα ευκαιρία για να επισκεφθεί κάποιος και την Αθήνα, όπου, λόγω των γνωστών λυπηρών γεγονότων, τα κεντρικά ξενοδοχεία αναγκάστηκαν να ρίξουν σημαντικά τις τιμές. Προς το παρόν, στα ταξιδιωτικά γραφεία δεν χτυπούν ούτε τα τηλέφωνα... Ελπίζουμε από Δευτέρα -και όσο θα πλησιάζουμε στις ημέρες της εξόδου- να αλλάξει λίγο το κλίμα».

 
Κατήφεια από την Ξάνθη μέχρι την Καστοριά

Στα επίπεδα του 2002-2003 κατεβαίνουν οι τιμές, μετά από το «παζάρι» των πελατών
Στην Ξάνθη, η οποία, λόγω των φημισμένων καρναβαλικών εκδηλώσεων, αποτελεί το επίκεντρο του τριημέρου, οι επαγγελματίες του τουρισμού βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τα ξενοδοχεία (όλων των κατηγοριών) στην πόλη διαθέτουν ακόμη αρκετές αδιάθετες κλίνες, τη στιγμή που μέχρι πέρυσι δεν υπήρχε διαθέσιμο δωμάτιο για τη συγκεκριμένη περίοδο ήδη από τον Σεπτέμβριο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο καρναβάλι της πόλης της Θράκης βασίζονται και οι ξενοδοχειακές μονάδες όμορων νομών (Καβάλας, Ροδόπης, Έβρου και Δράμας), που τώρα καταγράφουν ελάχιστες κρατήσεις.
«Πιστεύω ότι στο τέλος θα γεμίσουν όλα τα ξενοδοχεία της πόλης: οι τιμές, ωστόσο, κυμαίνονται στα επίπεδα ενός συνηθισμένου Σαββατοκύριακου», λέει στη «Μ» ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ξάνθης, Απόστολος Αγκόρτσας. «Αρκετοί από τους επισκέπτες θα περιοριστούν σε μία ή δύο διανυκτερεύσεις. Κάποιες μεγάλες παρέες, που κλείνουν τρία ή τέσσερα δωμάτια, παζαρεύουν και καταφέρνουν να χαμηλώσουν περαιτέρω τις τιμές, που κυμαίνονται στα επίπεδα του 2002-2003».
Όποιος αποφασίσει -και έχει την οικονομική δυνατότητα- να επισκεφθεί την καρναβαλική πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, θα καταβάλει για ξενοδοχείο τριών αστέρων από 70-80 ευρώ, για τετράστερο κοντά στα 90 ευρώ, ενώ για το μοναδικό πεντάστερο ξενοδοχείο της πόλης θα πληρώσει γύρω στα 100 ευρώ. Σε όλες τις τιμές περιλαμβάνεται το πρωινό.

Στη Δυτική Μακεδονία
Αρκετά αναμένεται να είναι τα άδεια δωμάτια και στον προικισμένο από τη φύση νομό της Καστοριάς, καθώς οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της γραφικής παραλίμνιας πόλης δεν αφήνουν περιθώρια για χαμόγελα...
«Τα μέχρι στιγμής μηνύματα μόνον αισιόδοξα δεν είναι, παρότι οι τιμές είναι πεσμένες σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων», αναφέρει, μιλώντας στη «Μ», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριάς, Ιορδάνης Μιχαηλίδης. «Φέτος δεν μας βοήθησε ούτε ο καιρός, αφού οι συνεχείς χιονοπτώσεις και οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες αποθάρρυναν τον κόσμο που σκόπευε να μας επισκεφτεί. Μέσα σ’ όλα αυτά, τα ξενοδοχεία του νομού παλεύουν να αντεπεξέλθουν και στο δυσβάσταχτο κόστος της θέρμανσης...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...