Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Οι αρχαιολόγοι «φώναζαν» από καιρό, ειδικά μετά την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων στα δελτία Τύπου που εξέδωσε την τελευταία διετία αναφέρθηκε πολλές φορές στην απουσία κονδυλίων για την φύλαξη των μουσείων την ώρα που το υπουργείο διοργάνωνε εκδηλώσεις στο εξωτερικό ή στήριζε ιδιωτικά μουσεία.

Σε μία από τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΣΕΑ τονίζεται ότι «το πλέον σημαντικό ζήτημα για την προστασία και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, είναι η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών πολιτισμού με εξειδικευμένο προσωπικό και η μέριμνα για τη συνεχή εκπαίδευσή του. Είναι πραγματικά σοκαριστική η είδηση ότι η Εθνική Πινακοθήκη καλείται να λειτουργήσει με έναν μόνο νυχτοφύλακα υπάλληλο του ΥΠΠΟΤ!

Ακόμη και τα πλέον υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας μπορούν να βοηθήσουν μόνο όταν υπάρχει το επαρκές και ειδικευμένο προσωπικό φύλαξης και προστασίας και τηρούνται με προσήλωση οι διεθνείς κανόνες ασφαλείας που έχουν θεσπιστεί για τη λειτουργία των Μουσείων».

«Η φύλαξη ευαίσθητων χώρων, όπως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, δεν μπορεί να ανατίθεται παρά μόνο σε υπαλλήλους του ΥΠΠΟΤ και για το λόγο αυτό χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες security, με προσωπικό που δεν ελέγχεται από το ΥΠΠΟΤ, δεν διαθέτει ιδιαίτερη εκπαίδευση ή εμπειρία, προσλαμβάνεται και εναλλάσσεται με τα κριτήρια του ιδιωτικού τομέα, καθιστά κάθε σύστημα ασφαλείας διάτρητο», τόνιζαν οι αρχαιολόγοι.
«Οι πολιτικές οριζόντιων περικοπών με τις «εφεδρείες», τις αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης στον ευαίσθητο τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μέτρα που απειλούν με ανεπανόρθωτες βλάβες την περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να σταματήσουν».

Σε άλλο δελτίο Τύπου του ΣΕΑ, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, αναφερόταν ότι «ο τομέας του πολιτισμού για ολόκληρο το 2011 δεν έχει πάρει και δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθεί το ποσό των 12 εκ. ευρώ για όλες τις Υπηρεσίες και τα Μουσεία σε όλη τη χώρα!

Το erroso.blogspot.com αναφέρει ότι εντύπωση προκαλεί η σύγκριση των ποσών αυτών με τα ποσά που διατίθενται στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και άλλους ιδιωτικούς φορείς, αλλά και το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς ποσό (12 εκ. ευρώ) είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από το ΔΣ του νέου Μουσείου Ακρόπολης για το 2011».

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ



Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για τη ληστεία στο μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας

Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα στον πολιτισμό μας ,στην κληρονομιά αυτού του τόπου.

Η οικονομική κρίση είναι δεδομένη , τα βάρη στην ελληνική κοινωνία είναι επίσης δεδομένα, αλλά δεν θα πρέπει η Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι και δεν θα πρέπει όλα αυτά τα οποία σήμερα συγκροτούν την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα για την χώρα και για την κοινωνία να διαμορφώσουν στοιχεία και κρίση της λειτουργίας της δημοκρατίας.

Ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς για την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Η ληστεία στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, αναδεικνύει το επείγον ζήτημα της αποτελεσματικής φύλαξης των μουσείων. Σε συνδυασμό με την προ μηνός αντίστοιχη ληστεία στην Εθνική Πινακοθήκη, αποτελεί σημάδι διάλυσης του κράτους και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει κατ’ επανάληψη αναδείξει το θέμα με επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων (στις 5/5/2011, με αφορμή την κλοπή αντικειμένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, στις 29/9/2011, για τους αρχαιολογικούς χώρους που παραμένουν κλειστοί ελλείψει προσωπικού φύλαξης, και στις 13/1/2012, ύστερα από τη ληστεία στην Εθνική Πινακοθήκη) και έχει θέσει προς τον Υπουργό του Πολιτισμού το ερώτημα: «Ποια τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται για τη φύλαξη των μουσείων της χώρας και πώς διατίθενται;

Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι ο πολιτισμός αποτελεί πηγή ζωής και έμπνευσης και απαιτεί από την πολιτεία να λάβει άμεσα και συντονισμένα μέτρα για την ασφάλεια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων προτού να είναι αργά. Η προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς, ως αυτονόητο πρόταγμα, πρέπει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...