Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ευρωπαϊκό «όχι» στο φιλτράρισμα μουσικών και οπτικοακουστικών έργων στα κοινωνικά δίκτυα

Español: Captura de pantalla de la red social ...
Image via Wikipedia
Ο εκμεταλλευόμενος κοινωνικό δίκτυο μέσω του Διαδικτύου δεν μπορεί να αναγκαστεί να θέσει σε λειτουργία ένα γενικό σύστημα φιλτραρίσματος, για όλους τους χρήστες του, προκειμένου να αποτρέψει την παράνομη χρήση μουσικών και οπτικοακουστικών έργων. Αυτό αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τοποθετούμενο επί σχετικού προδικαστικού ερωτήματος βελγικού Δικαστηρίου στο οποίο είχε προσφύγει η εταιρία SABAM, δηλαδή η εταιρία διαχειρίσεως πνευματικών δικαιωμάτων η οποία εκπροσωπεί τους δημιουργούς, τους συνθέτες και τους εκδότες μουσικών έργων στο Βέλγιο.

Η SABAM αντιδίκησε με τη Netlog NV, η οποία εκμεταλλεύεται μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης μέσω του Διαδικτύου, στην οποία κάθε χρήστης εγγεγραμμένος σε αυτήν διαθέτει έναν προσωπικό χώρο που αποκαλείται «προφίλ». Η πλατφόρμα αυτή, η οποία καθημερινά χρησιμοποιείται από δεκάδες εκατομμυρίων προσώπων, έχει ως κύρια λειτουργία τη δημιουργία εικονικών κοινοτήτων μέσω των οποίων οι χρήστες αυτοί μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και έτσι να συνάψουν φιλίες. Στο προφίλ τους, οι χρήστες μπορούν μεταξύ άλλων να τηρούν ημερολόγιο, να αναφέρουν τους τρόπους διασκεδάσεώς τους και τις προτιμήσεις τους, να δείχνουν τους φίλους τους, να αναρτούν προσωπικές φωτογραφίες ή να δημοσιεύουν αποσπάσματα από βίντεο.

Κατά τη SABAM, το κοινωνικό δίκτυο της Netlog παρέχει στους χρήστες επίσης τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν, μέσω του προφίλ τους, μουσικά και οπτικοακουστικά έργα του ρεπερτορίου της SABAM θέτοντάς τα στη διάθεση του κοινού κατά τέτοιον τρόπο ώστε άλλοι χρήστες του δικτύου να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά, χωρίς άδεια της SABAM και χωρίς η Netlog να καταβάλλει αμοιβή σχετικά. Στις 23 Ιουνίου 2009, η SABAM άσκησε κατά της Netlog αγωγή ζητώντας μεταξύ άλλων να διαταχθεί η Netlog να παύσει αμέσως κάθε παράνομη διάθεση στο κοινό μουσικών ή οπτικοακουστικών έργων του ρεπερτορίου της SABAM, με απειλή χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως. Η Netlog υποστήριξε ότι το να γίνει δεκτή η αγωγή της SABAM θα κατέληγε στο να της επιβληθεί μια γενική υποχρέωση ελέγχου, πράγμα που απαγορεύεται από την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...