Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Wikileaks: Υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «καρφώνει» Γιώργο για το έλλειμμα

Μια αποκάλυψη για το έλλειμμα του 2009 που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και μεταξύ των κόμματων έρχεται στο φως της δημοσιότητας μέσω των Wikileaks.
Όπως γράφουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ «για σκόπιμη διόγνωση του ελλειματος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» κάνει λόγο Ελληνας πληροφοριοδότης της αμερικάνικης ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor. Οπως αναφέρεται στο ηλεκτρονικό μήνυμα που αποκτήθηκε από το Wikileaks, η συγκεκριμένη πηγή ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν έθεσε υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές ή παλαιότερα.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πληροφοριοδότη με κωδικό GR101, «η ελληνική κυβέρνηση σκόπιμα επιδείνωσε το πρόβλημα του ελλείμματος το 2009 -με στόχο να επιρρίψει όλα τα οικονομικά προβλήματα στην προηγούμενη κυβέρνηση καιπιθανότατα για να λάβει μεγαλύτερη βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς-πληρώνοντας κάποιους λογαριασμούς νωρίτερα. Για παράδειγμα, πληρωμές που θα μπορούσαν να γίνουν τον Ιανουάριο του 2010, καταβλήθηκαν νωρίς τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο του 2009 ώστε σκόπιμα να αυξήσουν τις δαπάνες της κυβέρνησης».
Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στις 16 Ιανουαρίου 2010 ο υπάλληλος της Stratfor που χειρίζεται τη συγκεκριμένη πηγή επισημαίνεται επίσης ότι ο πληροφοριοδότης GR101 είναι δικηγόρος στις Βρυξέλλες.
Περιγράφεται εως πολύ αξιόπιστος και με πολύ καλές επαφές στην ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές που έδωσε χαρακτηρίστηκαν από τον χειριστή ως «φήμες». Σημειώνεται ότι μία εβδομάδα πριν από την αποστολή του εν λόγω μηνύματος είχε εκδοθεί από τη Eurostat η έκθεση - κόλαφος για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία του 2008, με το μεγαλύτερο φάουλ να εντοπίζεται στις νοσοκομειακές δαπάνες.
Ανάμεσα σε άλλα επισημαινόταν ότι κατά τη μεθοδολογική επίσκεψη του κλιμακίου της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας στα μέσα Νοεμβρίου του 2009 στην Αθήνα βρέθηκε πως τα 2,5 δισ. ευρώ που συμπεριλήφθηκαν ως νοσοκομειακές δαπάνες στα στοιχεία της αναφοράς της 21ης Οκτωβρίου 2009 δεν θα έπρεπε να καταγράφονται στο έλλειμμα του 2008 για τρεις λόγους:
πρώτον επειδή το συγκεκριμένο ποσό ήταν αμφίβολο και το πραγματικό ποσό δεν ήταν γνωστό. Ειδικότερα, στην έκθεση της Eurostat αναφέρεται ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατά τις συναντήσεις με τους αρμόδιους αποκάλυψε πως είχε δήλωσε ρητά στο υπουργείο Οικονομικών ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είναι αξιόπιστα.
Δεύτερον, γιατί ενώ το ποσό των νοσοκομειακών δαπανών «αναφέρεται σε περισσότερα από ένα χρόνια», η απόφαση για την αποπληρωμή του ελήφθη το 2009 και η καταβολή των χρημάτων θα άρχιζε το 2010, δεν υπήρχε λόγος να εγγραφεί ολόκληρο στο 2008. «Οι σωστοί χρόνοι καταγραφής του απομένει να αποφασιστούν έπειτα από περαιτέρω ανάλυση του ζητήματος από τη Eurostat».
Τρίτον γιατί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών για το συγκεκριμένο ζήτημα πριν από τις 21 Οκτωβρίου, οπότε αποστάλθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία στην ευρωπαϊκή υπηρεσία.
Αμέσως μετά τη μεθοδολογική επίσκεψη, οι αρμόδιοι της Eurostat ζήτησαν από την Ελλάδα τους υπολογισμούς για τις νοσοκομειακές δαπάνες που προέκυπταν από τις έρευνες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με ερωτηματολόγια προς τα νοσοκομεία. Και τότε αποκαλύφθηκε το εξής: στα στοιχεία που είχαν σταλεί από την κυβέρνηση Καραμανλή στις 2 Οκτωβρίου 2009 οι νοσοκομειακές δαπάνες που καταγράφονταν στο έλλειμμα του 2008 ανέρχονταν σε 535 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, οι έρευνες με ερωτηματολόγιο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας έδειχναν ότι για τη συγκεκριμένη χρονιά οι νοσοκομειακές δαπάνες υπολογίζονταν στα 1,15 δισ. ευρώ. Και στα στοιχεία της 21ης Οκτωβρίου καταγράφονταν τελικά 2,5 δισ. ευρώ. Η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εγγράψει 2,5 δισ. ευρώ ως νοσοκομειακές δαπάνες το 2008 ήταν λανθασμένη είτε από τη σκοπιά του συνολικού ποσού είτε για την καταγραφή του σε ένα και μόνο έτος.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...