Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Η εκπομπή “Όλα για την υγεία mou” με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη που θα μεταδοθεί το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 17:10, ασχολείται με τέσσερα αυτοάνοσα νοσήματα που αφορούν διαφορετικά συστήματα του οργανισμού: τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, που αφορά το μυοσκελετικό σύστημα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας που αφορά το κεντρικό νευρικό σύστημα, την ψωρίαση που αφορά το δέρμα και τη νόσο του Κρόν που αφορά το γαστρεντερικό σύστημα. Προσκεκλημένοι στο στούντιο είναι τέσσερις άνθρωποι που υποφέρουν από αυτοάνοσα νοσήματα και μας δίνουν το δικό τους αισιόδοξο μήνυμα.

Αναφορικά με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα νεότερα φάρμακα “κοιμίζουν” τη νόσο και προλαμβάνουν τις παραμορφώσεις, τονίζοντας ότι όσο πιο νωρίς αρχίζει η θεραπεία τόσο πιο καλά είναι τα αποτελέσματα. Στο στούντιο, μια γυναίκα που ενώ δεν πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα, φοράει μια ειδική στολή προσομοίωσης της πάθησης και μας μεταφέρει την εμπειρία της για το πως αισθάνεται ένας ασθενής.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για ένα άλλο αυτοάνοσο νόσημα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς με τα νεότερα φάρμακα περιορίζεται η εξέλιξη της νόσου και πλέον οι ασθενείς δεν οδηγούνται στην αναπηρία. Ο καλός ψυχισμός και ιδιαίτερα η διαχείριση του άγχους, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση.

Στην ψωρίαση, μια συχνή αυτοάνοση δερματοπάθεια που δεν είναι μεταδοτική ούτε σχετίζεται με την ψώρα, η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους μικροτραυματισμούς γιατί επιδεινώνουν την κατάστασή τους, και αναφέρονται στις εξελίξεις στην θεραπεία της νόσου, τονίζοντας τη σημασία της συμμόρφωση στην αγωγή.

Τέλος, νόσος του Κρον, είναι μια πάθηση του εντέρου, που δεν σχετίζεται όμως με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ολοένα και λιγότεροι ασθενείς οδηγούνται στο χειρουργείο χάρη στην αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.

O πρωταθλητής ιστιοπλοΐας, Βαγγέλης Χειμώνας, εξηγεί στην εκπομπή πώς η νόσος Κρον δεν τον εμπόδισε να διακριθεί στο άθλημα της ιστιοπλοΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...