Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ρυθμίσεις τώρα για τα δάνεια των ιδιωτών και όχι ημίμετρα

Ο Βουλευτής της ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του αναφέρει:

"Για άλλη μία φορά παρακολουθούμε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με ημίμετρα ένα πρόβλημα που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ωρολογιακή βόμβα. Οι ρυθμίσεις για τα δάνεια των ιδιωτών που περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν μπορούν επ’ ουδενί να θεωρηθούν ουσιαστική λύση στο ζήτημα, καθώς απαιτείται μία συνολική παρέμβαση και όχι επιμέρους διατάξεις και μάλιστα μικρής επίδρασης στην κοινωνία.

Μόνο στους δύο πρώτους μήνες του 2012 δάνεια αξίας 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (καταναλωτικά δάνεια / πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια, επιχειρηματικά δάνεια) παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων. 50.000 οικογένειες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία των νοικοκυριών και μίνι κραχ του τραπεζικού συστήματος, εξαιτίας της επαπειλούμενης έλλειψης ρευστότητας και η Κυβέρνηση επιλέγει και πάλι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μονομερώς.

Η Δημοκρατική Συμμαχία έχει προτείνει ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στους έλληνες δανειολήπτες να αντεπεξέρθουν στις υποχρεώσεις τους με βάσει τα νέα οικονομικά δεδομένα που ισχύουν στην Ελλάδα της κρίσης. Οι δόσεις των δανείων πρέπει να υπολογίζονται σε συνάρτηση με το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα. Για παράδειγμα, η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% έως μάξιμουμ το 50% του οικογενειακού εισοδήματος. Παράλληλα, θα πρέπει να εξεταστεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής όταν τα δάνεια κινδυνεύουν με επισφάλειες, ενώ στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες πληρωμής, να μελετάται και «κούρεμα» του οφειλόμενου ποσού.

Απαιτείται υπευθυνότητα και πάνω από όλα κοινωνική δικαιοσύνη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...