Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΓΚΑΛΟΠ : Μπροστά η Ν.Δ. αλλά μακριά από την αυτοδυναμία - Εκτινάσσεται η ΔΗΜΑΡ

Με 12,5 μονάδες διαφορά προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚ στη δημοσκόπηση της VPRC για τα «Επίκαιρα», αν και δεν προκύπτει αυτοδυναμία.

Την ίδια στιγμή επιστρέφουν τα προ διμήνου ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας με την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Παπαδήμου να μειώνεται δραστικά. Ταυτόχρονα, το οικονομικό και κοινωνικό κλίμα επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, με το δείκτη ανεργίας να καταγράφεται κατά τον τρέχοντα μήνα στο 25%.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την πτωτική του πορεία χάνοντας μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το Νοέμβριο (18% έναντι
18,5%). Η δημοτικότητα Παπανδρέου έχει κατακρημνιστεί, σε βαθμό που να προεξοφλείται σοβαρό ηγετικό αδιέξοδο για
το ΠΑΣΟΚ. Οι φθορές του ΠΑΣΟΚ τροφοδοτούν όλους τους πολιτικούς χώρους.
Το πιο «συντηρητικό» κομμάτι του στρέφεται προς τη ΝΔ. Το «εκσυγχρονιστικό» του τμήμα στρέφεται προς τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη –εκτινάσσεται στο 8,5%.
Τα πιο λαϊκά τμήματα του ΠΑΣΟΚ μετακινούνται προς τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ), που αθροίζουν πλέον το
24%. Τέλος, ένα σημαντικό κομμάτι του παλαιού εκλογικού σώματος του ΠΑΣΟΚ «αποσύρεται» από την εκλογική πράξη, τροφοδοτώντας την καταγραφόμενη πολιτική δυσαρέσκεια της αποχής και της λευκής / άκυρης ψήφου.

Αναμφίβολα, το μομέντουμ της στιγμής ευνοεί σημαντικά τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ κυμαίνεται σταθερά τον τελευταίο χρόνο από 12% έως 13,5% (13% στην παρούσα μέτρηση του Δεκεμβρίου του 2011). Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης εμφανίζεται μέσα στο χρόνο που διανύθηκε να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ρυθμό εκλογικής αύξησης, από 4,5% το Δεκέμβριο του 2010 στο 11% το Δεκέμβριο του 2011. Αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, με ενδεχόμενη, μάλιστα, συνεργασία του Άρματος Πολιτών (2% στη μέτρηση του Δεκεμβρίου του 2011), είναι πιθανό τα εκλογικά του ποσοστά να μεγαλώσουν περισσότερο και το συνολικό άθροισμα των αριστερών κομμάτων να ξεπεράσει το 30% (χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό η ΔΗΜΑΡ).

Στην προτίμηση των πολιτικών προσώπων προηγείται ο Φώτης Κουβέλης και ο Γιάννης Δημαράς, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...