Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα

«Διορία» πέντε ημερών έχει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να ετοιμάσει το πακέτο
των 13,5 δισ. ευρώ (11,5 δισ. περικοπές δαπανών και 2 δισ. αύξηση φορολογικών εσόδων).


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει στείλει σαφές μήνυμα για να προχωρήσει η επεξεργασία των «επίμαχων» παρεμβάσεων μέχρι την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει να «τσεκάρει» τα μέτρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Euroworking Group (συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης) την ερχόμενη Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

Αν δεν προκύψει κάποιο... απρόοπτο, οι διαπραγματεύσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας θα αρχίσουν εκ νέου την επόμενη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.

Την ίδια ημέρα θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού κι αν το οικονομικό επιτελείο λάβει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες, θα ενσωματώσει σε αυτό τα μέτρα του πακέτου, τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός του 2013.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ στελεχών του οικονομικού επιτελείου και τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, τα οποία έχουν παραμείνει στην πρωτεύουσα.

Η συζήτηση όσον αφορά το πακέτο των δαπανών αναμένεται να επικεντρωθεί στις παρεμβάσεις υπουργείων που έχουν «στοχοποιηθεί» από την τρόικα, η οποία έχει διατυπώσει ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα σε Υγεία, Παιδεία, Αμυνα και ΟΤΑ, πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν λιγότερα από τα προβλεπόμενα.

Βάρος αναμένεται να δοθεί και στο μέτωπο της φορολογίας, καθώς η κυβέρνηση έχει σχηματοποιήσει τις προτάσεις της προκειμένου να κλείσει το πακέτο των 2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιό σας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...